?>

Doç. Dr. Özkale: “Çocuğun ilk 2 yaşta sağlıklı büyümesini sağlayamazsanız sonuçları ağır olur”

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yasemin Özkale, bir çocuğun ilk 2 yaşta sağlıklı büyümesi sağlanamazsa sonuçlarının ağır ve geri dönüşümsüz olacağını söyledi.

Sağlık - 2 yıl önce

Çocuklarda beslenme, her ebeveynin en azından bir dönem yaşadığı problemler arasında yer alıyor. Sağlıksız beslenen ya da beslenmeyi reddeden çocukların hem fiziksel gelişiminde hem de sosyal gelişiminde zaman içerisinde sorunlar yaşanabiliyor.
Sağlıklı beslenen çocukların sağlıklı gelişim göstereceğine de vurgu yapan Başkent Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yasemin Özkale, “Çocukluk çağında özellikle de ilk 2 yaşta beslenme bir nevi geleceğe yatırımdır ve oldukça önemlidir. Sağlıklı toplum temelini oluşturan ve geleceğe yatırım dönemi olan bu dönemin bazı özellikleri vardır. Bu dönemde çocuklar hızlı motor ve bilişsel fonksiyonlarını kazanır. Bağırsak mikrobiyotasının oluştuğu, metabolik programlamanın tamamlandığı, tatların öğrenildiği ve optimal sağlıklı yeme alışkanlıklarının kazanıldığı bir dönemdir” dedi.
Beyin gelişiminin yüzde 75’inin ilk 2 yaşta tamamlandığına dikkat çeken Doç. Dr. Yasemin Özkale, “Bu yaşlarda sağlıklı beslenemeyen bir çocuğun bilişsel fonksiyonları geride kalacak ve ileriki yıllardaki akademik performansı düşük olacaktır. Bu dönem ayrıca sağlıklı yaşama başlangıç için çok önemli olan bağırsak mikrobiyotasının da geliştiği dönemdir. İlk kolonizasyon yaşam boyu sürecek olan kolonizasyonu belirler. Burada tartışmasız en önemli faktör anne sütüdür. Altıncı ayda sadece anne sütü ile yetinmeyip tamamlayıcı beslenmeye başlanmalı ve bebeğin ayına uygun sağlıklı ek gıdalar ile bağırsak mikrobiyotası desteklenmelidir. Mikrobiyota ilk 2 yılda değişken olup iki üç yaş civarında stabil hale gelir. Sağlıklı bir mikrobiyota çocuğu ileriki yıllarda ortaya çıkabilecek olan diyabet, insülin direnci gibi pek çok hastalığa karşı koruyucudur” ifadelerini kullandı.
Özkale, “Bir çocuğun ilk 2 yaşta sağlıklı büyümesini sağlayamazsanız maalesef sonuçları ağır ve geri dönüşümsüz olacaktır. Örneğin ilk 2 yılda boy uzaması sağlıklı olmayan bir çocukta 2 yaşından sonra beslenmesini ne kadar düzenli ve doğru hale getirirseniz getirin bu çocuğun potansiyel olarak erişebileceği boya ulaşma şansı düşük olacak ya da hiç olmayacaktır. Tüm bu nedenlerden dolayı sağlıklı yaşama başlangıç için en kritik dönem olan 0 - 2 yaş arasında çocuk sağlığı ve izlemi sık aralıklarla yapılmalı her kontrolde çocuğun boy, kilo, baş çevresi gibi ölçümleri kaydedilmelidir. Bu ölçümler bir önceki ölçümlerle ve diğer yaşıtlarıyla karşılaştırılarak çocuğun büyümesi değerlendirilmelidir. Bir çocuğun sağlıklı olduğunun en iyi göstergesi büyümesinin normal olmasıdır” diye konuştu.
Haftanın Öne Çıkanları

Geleceğin Teknoloji Yıldızları yetişiyor

2024-03-17 09:48 - Bilim ve Teknoloji

Siirtli Keşifçi, Yapay Zekalı Robot Asker Üretti

2024-03-17 12:45 - Bilim ve Teknoloji

Yapay zeka hayatımızı şekillendirecek

2024-03-17 10:11 - Bilim ve Teknoloji

Amedspor maç biletleri nerede satılıyor?

2024-03-20 11:22 - Spor

Batman Müftüsü Durmuş, yeni görevine başladı

2024-03-18 22:12 - Bölge

Ayılar kış uykusuna yatmadı, leylekler erken göç etti

2024-03-16 12:49 - Güncel

Dicle Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, mezun buluşması

2024-03-20 17:09 - Diyarbakır

Brüksel'de Nükleer Enerji Zirvesi düzenlenecek

2024-03-21 06:58 - Siyaset

Derenin taştığı köy su altında kaldı

2024-03-19 17:30 - Bölge

Amedspor Futbolcularına Maç Başı Prim Müjdesi

2024-03-14 11:51 - Spor

İlgili Haberler

Trabzon Şehir Hastanesi Yükseliyor: 900 Yataklı Dev Projede Açılış Yıl Sonu Hedefleniyor

13:08 - Sağlık

Uzmanlardan Kırım Kongo uyarısı

09:22 - Sağlık

Menteşe’de sağlıklı yaşam etkinliği

13:08 - Sağlık

İtfaiye erinin koluna yapışan kene hastanede çıkarıldı

11:28 - Sağlık

Belediye çalışanlarına sağlık taraması

11:34 - Sağlık

Günün Manşetleri

Gözlük ve Lenslere Veda Etti

12:05 - Diyarbakır

Ölüm Yolu Yine Can Aldı Diyarbakırlılar İsyanda

10:00 - Diyarbakır

Nehirde Kaybolan vatandaş için Seferberlik

23:52 - Diyarbakır

Seyir Halindeki Motosiklet Alev Alev Yandı

15:53 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Sıcaklar Bastırdı

15:30 - Diyarbakır