?>

DSİ göl havzasından "çıkın" diyor çiftçiler 45 gün süre istiyor

Ekonomi - 7 ay önce

Bursa’nın Kestel ilçesine bağlı kırsal Dudaklı Mahallesi sakinleri, Gölbaşı Baraj Gölü havzasındaki sebze üretimi için DSİ’den 45 gün süre istedi. DSİ’nin alanlar ekili olmasına rağmen çiftçinin hemen bölgeyi terk etmesini istemesi çiftçileri mağdur etti.
Gölbaşı Gölü’ndeki su miktarı, son yıllarda yaşanan iklim değişikliğine bağlı kuraklığın etkisiyle düşerken, çekilme nedeniyle suyun kapladığı alan da azaldı.
Suyun uzun yıllardır ulaşmadığı kısımda yer alan çalılıkla kaplı bölgeyi temizleyen Dudaklı çiftçileri, burada tarımsal üretime başladı.
Suyu bağlı bulundukları kooperatiften sağlayan çiftçiler, yaklaşık 10 yıldır göl havzasında DSİ’den aldıkları izinle sebze üretiyor.
Bu konuda haklarında yapılan şikayet üzerine soruşturma başlatılan çiftçiler, açılan davada mahkemece suçsuz bulundular.
Havzada üretim yapan çiftçiler adına konuşan Dudaklı sakinlerinden İsmail Esen, şu anda yaklaşık 100 dönümde marul, fasulye, maydonoz, dere otu gibi sebzelerin ekili olduğunu söyledi.
DSİ’nin kendilerine geriye dönük kira bedeli çıkardığını ve ödeyeceklerini dile getiren Esen, şöyle konuştu: "Buralar çalılıktı ve uygunsuz insanlar geliyordu. Araçlarıyla gelenler oluyordu ve anlatamayacağımız kötü görüntüler. Biz çalılıkları temizledik. Bölgeyi daha sakin hale getirdik ve tarım yaptık. DSİ, 5 Mayıs’a kadar süre verdi. Ürünleri kaldırmazsak 5 Mayıs’ta makinelerle gelip ürünleri kaldıracaklar. Çok maliyet yaptık. Zirai dondan zaten meyve zararımız çok. Bir de bundan olursak çok zor durumda kalırız. Mesela marul 15 gün sonra kesime gelecek. Hasatı falan derken bir al. Fasulye için 45-50 gün gerekiyor."
Ne devlete ne de DSİ’ye karşı olduklarını vurgulayan Esen, "Sadece zaman istiyoruz. Zaten buralara su gelmesi imkansız. 45-50 gün daha süre versinler. Ondan sonra bir daha buralara ekmeyiz. Yetişmiş ürün yazık olacak. 25 bin adet marul var. Şu anda kesilmez, yenmez. DSİ, 5 Mayıs’a buradaki tüm ürünü toprağa karıştıracak." dedi.

Kaynak: IHA
Haftanın Öne Çıkanları

Dicle Üniversitesi’nden “Bir Dikili Ağacın Olsun” Etkinliğiyle Doğaya Nefes

2025-04-26 00:59 - Diyarbakır

Diyarbakır’da işçi olarak gitti, iş insanı olarak döndü

2025-05-01 00:13 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Baharın Müjdecisi Tezgahlarda Yerini Aldı

2025-04-29 00:10 - Diyarbakır

Meslektaşımız Ümit Özdal Hayatını Kaybetti

2025-05-01 00:02 - Diyarbakır

Adana'dan Diyarbakır'a Getirilen Karpuz fahiş fiyata Satılıyor

2025-04-29 00:20 - Diyarbakır

Diyarbakır'ın gizli cenneti: Taşağıl keşfedilmeyi bekleyen hazine

2025-04-29 08:21 - Diyarbakır

Kaçakçılık operasyonunda çok sayıda telefon ve elektronik eşya ele geçirildi

2025-04-29 00:22 - Asayiş

Samsun’da Heyelan: 1 kişi kurtarıldı, 2 kişi göçük altında

2025-04-28 00:12 - Güncel

Diyarbakır’da öldürülen Narin Güran davasında kritik gün

2025-05-02 07:37 - Diyarbakır

Rize’de otomobil takla attı: 3 ölü, 2 yaralı

2025-05-01 00:23 - Asayiş

İlgili Haberler

Yapay Zekâ Talebi RAM Piyasasını Vurdu

11:04 - Ekonomi

2026 Asgari Ücret Tespit Komisyonu İlk Toplantısını 12 Aralık’ta Yapacak

09:56 - Ekonomi

Kadınlar üretiyor, belediye istihdam ediyor: 11 ilçeye 11 kreş yolda

09:32 - Ekonomi

Emekliler İçin Bayram İkramiyesi Kalkacak Mı?

16:00 - Ekonomi

Adıyaman’da yer fıstığı hamlesi

13:07 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Diyarbakır’ın Tarihi Marangozcular Çarşısı Turizmle Yeniden Canlanıyor

12:19 - Diyarbakır

Serçe Anne, Duvar Altında Yavrularını Ekmek Kırıntılarıyla Besliyor

12:11 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Güvercin Tutkusu: Araç Fiyatına Hızmalı Kuşlar

11:59 - Diyarbakır

Diyarbakır Adliyesinde Şok Skandal: 793 Kalaşnikof Mermisi Kayıp

11:55 - Diyarbakır

Ergani Sulh Ceza Hakimi Tosunoğlu, tabur ve ilçe jandarma komutanını ağırladı

11:45 - Diyarbakır