?>

Erkeklerin 50 yaşından itibaren bu testi yaptırması önemli

Prostatın erken dönemde teşhisinin önemli olduğunu belirten Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Oktay, 50 yaşındaki erkeklerin yılda bir kez PSA kan testini yaptırmasının teşhis koymada ve tedavide büyük kolaylık sağladığını söyledi. Prof. Dr. Oktay, PSA testinin kullanılmaya başlamasıyla birlikte prostat kanseri kaynaklı ölüm oranlarının azaldığını da ifade etti.

Sağlık - 3 yıl önce

Erkeklerde sık görülen hastalıklardan birinin prostat kanseri olduğuna dikkat çeken Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Oktay, “Bu rahatsızlık genellikle idrar şikâyetiyle ortaya çıkar. Zor idrar, ince idrar yapma gibi önemli olan bu süreç içinde 40 yaşını geçmiş erkekte prostat kanseri varlığını erken teşhis edebilmektir” dedi.
Prostat kanserine teşhis koyma aşamasında Prostat Spesifik Antijen (PSA) denilen testin çok önemli sonuçlar verdiğine değinen Prof. Dr. Oktay, “Elimizde çok değerli bir kan testi var. Başlangıçta hiçbir şikayet yapmadığı için sadece kan testi ile ondan şüphelenilebilir ve teşhis yöntemleri geliştirilebilir. Özellikle 50 yaşındaki erkeklerin yılda bir kez PSA kan testini yaptırması erken teşhiste olmazsa olmazdır. Ailesinde prostat kanseri öyküsü olanların 40 yaşından itibaren başlaması gerekir” diye konuştu.

“Bu testten sonra ölüm oranları azaldı” PSA’nın, prostatın kendisi tarafından salgılanan ve semenin (meni) kıvamını sağlayan bir enzim olduğunu anlatan Prof. Dr. Oktay, "Bu enzim prostat dokusu içerisinde yoğun bir şekilde mevcuttur. Normalde prostat kanallarında ve menide kandakine göre daha büyük miktarlarda bulunur. Ancak prostat hücreleri zarar görürse kana geçişi artar ve böylece kandaki PSA değeri artar" diye konuştu. PSA testinin kan örneğiyle yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Oktay bu testin kullanılmaya başlamasıyla birlikte prostat kanseri kaynaklı ölüm oranlarının azaldığını ifade etti.

“Testle birlikte muayene de gerekebilir” Prof. Dr. Oktay, her PSA yüksekliğinin kanser anlamına gelmediğinin altını çizerek şöyle devam etti; "Düşük olması ise kanser ihtimalini ortadan kaldırmaz. Hatırlatmakta fayda var. PSA değerleri normal sınırda olan hastaların yüzde 20’sinde prostat kanseri tespit ediliyor. Bu sebepledir ki, testin yanı sıra parmakla prostat muayenesi de gerekebilir. Ayrıca eğer kanser şüphesi varsa başkaca tetkikler de yapılır."

“Robotik sistemle ameliyat edilebilir” Prostat büyümesinde de günümüzde kapalı ameliyat yöntemlerinin uygulandığını belirten Prof. Dr. Oktay şunları söyledi: “Lazerler holmiyum, tulyum gibi çok az kanama veya kanamasız olarak hastalara bir yara açmadan prostattan kurtulmalarını sağlamaktadır. Prostat kanseri erken teşhis edilirse genellikle robotik sistemle ameliyatı yapılabilir. Prostat kanseri prostatın içindeyken ameliyat edilirse tekrarlama ihtimali olmaz. İyi huylu prostat büyümelerinde yapılan lazer tedavilerinde ‘tulyum ve holmiyum’ kullanılarak yapılan operasyonlarda tekrarlama olmaz. Hastaların daha iyi anlaması için prostatı portakala benzetiyoruz, operasyon portakalın içinin tamamının çıkarılması şeklinde anlatılabilir.” Prof. Dr. Oktay, prostatın, özünde meninin suyu yapan bir organ olduğu için prostat çıkartıldıktan sonra erkeğin orgazm olabileceğini ancak meni gelmeyeceğini sözlerine ekledi.

Haftanın Öne Çıkanları

Fenerbahçe - Başakşehir maçının VAR hakemi Alper Ulusoy

2022-10-22 12:47 - Spor

Diyarbakır'da park halindeki araç kundaklandı

2022-10-19 11:42 - Güncel

Delta Alfa Çorap Fabrikası çalışanlarına meme kanseri eğitimi

2022-10-22 12:43 - Sağlık

80 yaşındaki kadın evinde ölü bulundu

2022-10-20 09:29 - Güncel

6 ülkeden, 34 iş insanı, Diyarbakır OSB'de yatırım fırsatlarını inceledi

2022-10-18 12:14 - Ekonomi

Diyarbakır'da ahır yangını, 3 büyük baş hayvan telef oldu

2022-10-17 16:29 - Güncel

Ablasının düğün konvoyunda vurulan Serkan öldü

2022-10-15 15:35 - Güncel

Öğrencilere sınıf içi trafik kural ihlalleri eğitimi

2022-10-20 09:29 - Eğitim

Kayapınar Akademileri ve Bilgi Evleri’nde Bahçe Şenlikleri Başladı

2022-10-20 13:36 - Kültür Sanat

Tarihi ulu çınar ve Ulu Cami yıllara meydan okuyor

2022-10-17 10:38 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Mitral kapak yetersizliğine mandallama yöntemi ile tedavi

12:15 - Sağlık

Bulaşıcı hastalıklardan korunmanın yeni kuralı

10:11 - Sağlık

Stres sadece ruhu değil, tüm vücudu hasta ediyor

10:00 - Sağlık

"İğneyle" tümör tedavisine uluslararası ilgi: Canlı canlı izlediler

10:01 - Sağlık

Aydın’ın dev sağlık kompleksi hizmete hazırlanıyor

10:06 - Sağlık

Günün Manşetleri

DTSO’nun Desteklediği Yeni Takım Otobüsü Amedspor’a Teslim Edildi

16:18 - Diyarbakır

Dicle Üniversitesi’nde Atçılık ve Hippoterapi Merkezi Açıldı

16:09 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Kombiler gece ve gündüz nasıl ayarlanmalı?

13:28 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Kar Ne Zaman Yağacak?

13:23 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Teknoloji Kullanımının Artışı Psikolojik Sorunları Tetikliyor

12:18 - Diyarbakır