?>

Gıda zehirlenmesi neden olur?

Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük konu hakkında bilgiler verdi.

Sağlık - 1 yıl önce

Gıdaların çeşitli organizmalarla kontamine olması sonucu tüketilmesi ve sindirim sistemine girmesi sonucu oluşan hastalık durumuna gıda zehirlenmesi denmektedir.
Gıdaları işleme veya üretim aşamasındayken, depolanırken, nakliye sırasında veya hazırlanma aşamasında bulaşıcı organizmalar ile teması sonucu kontaminasyon oluşabilmektedir. Gıdaların yanlış saklanması, yanlış hazırlanıp kullanılması ya da yanlış pişirilmesi sonucunda da kontaminasyon riski oluşmaktadır. Gennelikle çapraz kontaminasyon sonucu gıda zehirlenmeleri görülmektedir. Zararlı organizmaların yüzeyden diğerine aktarılması sonucu oluşmaktadır. Çiğ yiyeceklerde sıklıkla görülebilmektedir. Örneğin salata gibi yiyecekler pişirilmediğinden zararlı organizmalar imha edilemez ve gıda zehirlenmesine yol açabilirler.
Kontamine besinlerin tüketiminden sonra hasta olup olmamak kontaminasyona yol açan organizma tipi, maruz kalma miktarı ve bireyin sağlık durumuna bağlıdır. Bebek ve çocukların etkilenme oranları daha yüksek olabilmektedir. Gebelik sırasında ise metabolizmadaki değişiklikler zehirlenme riskini arttırabilmektedir. Reaksyion gösterimi gebelik durumunda daha şiddetli olabilmektedir.
Kontaminasyona uğramış besinlerin tükettikten birkaç saat sonra zehirlenme belirtileri başlayabilmektedir. Mide bulantısı, ishal, kusma, ate, karın ağrısı ve krampları gibi belirtiler başlıca görülmektedir.
Gıda zehirlenmesi sırasında en sık görülen komplikasyon dehisrasyondur. Kusma ve ishal durumlarından kaybedilen sıvı kaybı yerine konmalıdır.
Gıda zehirlenmelerinin önüne geçmek için en önceliki olan şeyler ellerin, mutfak eşyalarının ve mutfak tezgahlarının sık sık yıkanmasıdır. Çiğ yiyecekler ve hazır yiyecekler birbirinden ayrı tutulmalıdır. Yiyecekleri hazırlarken veya saklarken çiğ et, kümes, balık hayvanları diğer besinlerden uzak tutularak çapraz kontaminasyonun önüne geçilmiş olunur. Yiyecekleri uygun ısıda pişirilmesi önemli bir noktadır. Bunun için gıda termometresi kullanılabilir. Bozulma riski olan gıdalafrı soğutarak veya dondurarak saklamak gerekebilir. Dondurulmuş gıdalar oda ısısında değil buzdolabında çözdürülmelidir. 
Haftanın Öne Çıkanları

13 ilde "Sibergöz-50" operasyonları: 24 gözaltı

2024-07-08 08:14 - Asayiş

HÜDA PAR 5. Olağan Büyük Kongresi başladı

2024-07-07 11:18 - Siyaset

Cinnet getiren adam katliam yaptı: 3 ölü, bir yaralı

2024-07-07 13:39 - Asayiş

Diyarbakır'da çeteye 'Demir' operasyonu: 10 gözaltı

2024-07-07 11:24 - Diyarbakır

Omurilik darlığı yıllar içinde yayılıyor!

2024-07-11 12:47 - Sağlık

Diyarbakır'da silahlı kavga güvenlik kamerasına yansıdı

2024-07-09 15:01 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Kiralar Uçtu, Vatandaşlar İsyan Etti!

2024-07-07 15:48 - Diyarbakır

HÜDA PAR'ın kongresinde resmini astığı Ali Şükrü Bey kimdir?

2024-07-09 09:30 - Siyaset

Gıda zehirlenmesi neden olur?

2024-07-14 08:17 - Sağlık

Cumhurbaşkanı Erdoğan: israil, NATO ile ortaklık ilişkisini sürdürmesi mümkün değildir

2024-07-12 07:21 - Siyaset

İlgili Haberler

Mitral kapak yetersizliğine mandallama yöntemi ile tedavi

12:15 - Sağlık

Bulaşıcı hastalıklardan korunmanın yeni kuralı

10:11 - Sağlık

Stres sadece ruhu değil, tüm vücudu hasta ediyor

10:00 - Sağlık

"İğneyle" tümör tedavisine uluslararası ilgi: Canlı canlı izlediler

10:01 - Sağlık

Aydın’ın dev sağlık kompleksi hizmete hazırlanıyor

10:06 - Sağlık

Günün Manşetleri

DTSO’nun Desteklediği Yeni Takım Otobüsü Amedspor’a Teslim Edildi

16:18 - Diyarbakır

Dicle Üniversitesi’nde Atçılık ve Hippoterapi Merkezi Açıldı

16:09 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Kombiler gece ve gündüz nasıl ayarlanmalı?

13:28 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Kar Ne Zaman Yağacak?

13:23 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Teknoloji Kullanımının Artışı Psikolojik Sorunları Tetikliyor

12:18 - Diyarbakır