?>

Karadeniz’den Diyarbakır’a bal yolculuğu: Arılar Hayig Tepe’de oğul verdi

Diyarbakır’ın Çermik ilçesine bağlı Karadere bölgesindeki Hayig Tepe mevkii, baharın gelişiyle birlikte arıcılığın merkezi hâline geldi. Karadeniz bölgesinden gelen göçer arıcılar, yüksek rakımı ve zengin bitki örtüsüyle dikkat çeken bu yaylada kovanlarını yerleştirdi. Bu yıl, özellikle Karadeniz Bölgesi'nden gelen arıcıların arıların da oğul verdi.

Diyarbakır - 1 yıl önce

Ordu’dan gelen Adil Sarıkaya ve Nuran çifti de bu yıl Hayig Tepe’yi tercih eden arıcılardan. Karadeniz’in nemli ve ormanlık ikliminden, Diyarbakır yaylalarının kurak ama çiçek bakımından zengin doğasına taşınan arılar, burada kısa sürede uyum sağladı. Bölgeye yerleştirilen yüzlerce kovan doğaya bırakıldı ve arılar oğul vermeye başladı.

 

Hayig Tepe, binlerce bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Endemik türlerin de yer aldığı bu doğal zenginlik, arıcılık için adeta bir cennet sunuyor. Arıcılar, bölgedeki kır çiçeklerinden, kekikten ve diğer aromatik bitkilerden elde edilen nektarın bal kalitesini artırdığını belirtiyor.

 

Göçer arıcı Adil Sarıkaya,  şunları söyledi:
“Her yıl farklı yaylalara gidiyoruz ama Hayig Tepe’nin çiçek çeşitliliği bizi etkiledi. Arılar kısa sürede oğul verdi. Bu, hem verimin hem de doğanın ne kadar elverişli olduğunun bir göstergesi. Burada doğayla iç içe, sessiz sakin bir ortamda çalışmak bizi mutlu ediyor.”

 

 

Karadenizli arıcıların izinden gelen diğer göçer üreticiler de Hayig Tepe gibi alanlarda bal verimini artırmayı ve doğal üretimi sürdürmeyi hedefliyor. Çermik’in doğal güzellikleri arasında sürdürülen bu üretim faaliyeti, hem bölge ekonomisine hem de Türkiye’nin bal üretimine katkı sunuyor.
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır'ın gizli cenneti: Taşağıl keşfedilmeyi bekleyen hazine

2025-04-29 08:21 - Diyarbakır

Dünyada sadece İtalya'da ülkemizde ise Diyarbakır'da var

2025-04-28 11:53 - Diyarbakır

Hem şifa hem de lezzet kaynağı: Soryaz bitkisi

2025-04-29 14:30 - Bölge

Diyarbakır’da 23 Nisan Coşkusu: Öğretmen Metin Tosun’un Halay Gösterisi Göz Doldurdu

2025-04-24 11:16 - Diyarbakır

Dicle Şehit Bilal Dicle Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde aynı günde 3 anlamlı etkinlik

2025-04-26 10:32 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Bugün Hava Nasıl Olacak? Yağmur Geçişlerine Dikkat!

2025-04-25 00:31 - Diyarbakır

Yapay zekâ ile ödev yapmak çocuklara ne kazandırıyor, ne kaybettiriyor?

2025-04-25 12:32 - Eğitim

Motosiklet sürüşü için çağrı: Eğitim ve ekipman şart

2025-04-29 14:35 - Bölge

Diyarbakır'da Epilepsi Nöbeti Geçiren Minik Hayata Döndü

2025-04-29 10:39 - Diyarbakır

Diyarbakır'ın da içinde bulunduğu 68 ilde operasyon

2025-04-28 10:17 - Diyarbakır

İlgili Haberler

Rahmi Koç’un Sözlerine Bir Tepki de Serkan Genç’ten

11:36 - Diyarbakır

Rahmi Koç’un Sözlerine Diyarbakır’dan Sert Tepki

11:30 - Diyarbakır

Çermik’te Bilgi Yarışmasının Şampiyonları Anlamlı Ödül

11:05 - Diyarbakır

Bu Buluşma Görenleri Duygulandırıyor

11:00 - Diyarbakır

Hurdayı Umuda Dönüştüren Baba

10:50 - Diyarbakır

Günün Manşetleri

Rahmi Koç’tan Özür Mesajı

11:58 - Güncel

Rahmi Koç’a Soruşturma Şoku

11:49 - Güncel

Rahmi Koç’un Sözlerine Bir Tepki de Serkan Genç’ten

11:36 - Diyarbakır

Rahmi Koç’un Sözlerine Diyarbakır’dan Sert Tepki

11:30 - Diyarbakır

Çermik’te Bilgi Yarışmasının Şampiyonları Anlamlı Ödül

11:05 - Diyarbakır