?>

Köy kadınlarının zorlu tandır ekmeği yapma telaşı

Doğu ve Güneydoğu’nun özellikle kırsal bölgelerinde ve köylerinde yaşayan kadınlar geçmişten günümüze kadar gelen zorlu tandır ekmeği yapımı telaşını sürdürüyor. Bitlis’te de köyde yaşayan kadınlar, kendi ürettikleri buğdayları una çevirerek tandır ekmeği yapıyor..

Sağlık - 5 yıl önce

Doğu ve Güneydoğu’nun özellikle kırsal bölgelerinde ve köylerinde yaşayan kadınlar geçmişten günümüze kadar gelen zorlu tandır ekmeği yapımı telaşını sürdürüyor. Bitlis’te de köyde yaşayan kadınlar, kendi ürettikleri buğdayları una çevirerek tandır ekmeği yapıyor. Bitlis’in Ahlat ilçesine bağlı Cemalettin köyünde yaşayan kadınlar, ayda 3-4 defa toplu halde tandır ekmeği pişiriyor. Sabahın erken saatlerinde hamur mayalayan kadınlar, öğle saatlerinde tandırlarını yakarak ekmek pişirmek için hazır hale getiriyor. Mayalanan ve hazır hale getirilen hamurlar imece usulü ile tandır evlerine taşınarak burada ekmek haline getirilip pişiriliyor. Yakılan tandırla birlikte yoğun duman altında zorlu bir ekmek pişirme telaşına düşen kadınlar, arada bir tandır evlerinden dışarı çıkarak temiz hava alıyor. Tandır evlerinin üstünde bulunan havalandırma deliklerinden içeriye süzülen ışığın dumanla oluşturduğu ambiyansla ortaya çıkan görüntülerle birlikte 2-3 saat boyunca zorlu bir emek harcayan kadınlar gün sonunda kendilerine 1 hafta veya 10 gün yetecek tandır ekmeklerini pişiriyor. Cemalettin köyünde tandır ekmeği pişiren kadınlardan Herdem Güvendik, “Cemalettin köyünde oturuyoruz. Haftada bir tandır ekmeği yapıyoruz. 24 senedir ben bu köydeyim. 20 senedir ben bu işi yapıyorum. Bir hamurda 200 tane ekmek çıkıyor. On güne kadar bize yetiyor. Tandır ekmeği yapmanın zorluğu çok ama mecbur yapıyoruz” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Proje kapsamında ekilen nohut ve fasulyenin hasadı tamamlandı

2020-10-07 00:00 - Ekonomi

Diyarbakırspor tarihi tersine yazmanın peşinde

2020-10-06 00:00 - Dünya

İhraç edilen kayısı miktarı düştü, döviz girdisi arttı

2020-10-04 00:00 - Dünya

57 yaşında kick boksta gençlere taş çıkartıyor

2020-10-04 00:00 - Dünya

İstanbul’un balığı Trabzon’dan

2020-10-04 00:00 - Dünya

Malazgirt’te ilk defa ekilen patates çiftçiye umut oldu

2020-10-07 00:00 - Güncel

Diyarbakır’dan İtalya’ya uzanan lezzet: Kurutulmuş domates

2020-10-04 00:00 - Dünya

Asırlık konaklar restore edilerek ülke turizmine kazandırılıyor

2020-10-04 00:00 - Güncel

Prof. Dr. Aslan: “Çevresini ve hayvanları korumayan insan, kendi sonunu hazırlamıştır”

2020-10-04 00:00 - Dünya

Domates tarlada 50 kuruş, manavda 3 TL

2020-10-04 00:00 - Güncel

İlgili Haberler

Mobil yürüme robotu çocuklara umut oluyor

10:45 - Sağlık

Tavşanlı’da marketlerde fiyat takibi denetimleri sürüyor

10:30 - Sağlık

10 yıl sonra nakille adeta yeniden doğdu

13:30 - Sağlık

Soğuk hava astım ataklarını tetikliyor

11:03 - Sağlık

Diyaliz hastalarına moral yemeği

11:10 - Sağlık

Günün Manşetleri

Diyarbakır Yenişehir’de Trafik Kazası: İki Otomobil Çarpıştı, Maddi Hasar Oluştu

10:33 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Kadınlar Teknik İşlerin Ustası Oluyor: Klima ve Kombi Bakımını Öğreniyorlar

10:13 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Rehabilitasyon Merkezinde Trafik Güvenliği Eğitimi

10:06 - Diyarbakır

Diyarbakır’da JASAT Operasyonu: Kesinleşmiş Hapis Cezası Bulunan 6 Firari Yakalandı

10:00 - Diyarbakır

DAİŞ’e Büyük Darbe

09:52 - Diyarbakır