?>

Mevsimlik tarım işçilerinin sıcak havada zorlu kayısı mesaisi başladı

Hava sıcaklığının 40 dereceyi bulduğu Malatya’da kayısı hasadı devam ediyor..

Ekonomi - 4 yıl önce

Hava sıcaklığının 40 dereceyi bulduğu Malatya’da kayısı hasadı devam ediyor. Dünyanın kayısı başkenti olarak nitelendirilen Malatya’da kayısı hasadı başladı. Üretimi ile kent ekonomisine önemli kazanım sağlayan Malatya kayısısı, her yıl onlarca mevsimlik işçilerinin gelir kapısı oluyor. Dünyadaki kuru kayısı üretiminin yüzde 85’inin yapıldığı Malatya’ya çevre illerden gelen mevsimlik işçiler zorlu koşullarla çalışıyor. Kayısı hasadında çalışan mevsimlik tarım işçileri, kavurucu sıcakta gün boyu ekmek parası için mücadele ediyorlar. Şanlıurfa Viranşehir’den gelen tarım işçisi Ömer Dursun, “Mevsimlik işçiyim. Sıcakta çalışıyoruz ama mecburuz. Kayısı olmuş hasat zamanı, güzel gidiyor. Biraz yorucu ama yapacak bir şey yok. Sıcak havada çalışmak yorucu, terliyoruz, zor oluyor. Çalışmak zorundayız mecburuz” dedi. Yazıhan Ziraat Odası Başkanı Yunus Kılıç, hava sıcaklığının 40 derecenin üzerinde olduğunu ve kayısı hasadının en sıcak dönemde gerçekleştiğini belirterek, “Yazıhan’da şu anda 40 derecinin üzerinde sıcaklık var. Kayısı bu yıl az olmakla beraber iklim serin gitti, geceleri soğuk oldu. Kayısılarımız ham kalmıştı ama bugünlerde sıcaklıkların artmasıyla meyve hemen olgunlaştı ve hasada başladık. Elbette işçilerimizi biz öğlen sıcağında çalıştırmıyoruz. Sabah serinliğinde, akşam serinliğinde. Öğlen sıcağında 2-3 saat mola veriyorlar. Gölgede dinleniyorlar. Sıcağın önünde tabii ki insanların çalışması zor. Ama mücadele devam ediyor. Başka yapacağımız bir şey yok, kayısı ürünü her sene en sıcak dönemde başlar. Buna da artık alışmışız” şeklinde konuştu. Yazıhan ilçesinde kayısı bahçesi bulunan Hasan Kılıç, organik tarım yaptıklarını ve hasat döneminin sıcak olduğunu ifade ederek, “Organik kayısı yetiştiriyorum. Onun için kimyasal ilaçları kullanmıyoruz. Hasat en sıcak dönemde olduğu için haliyle sıcaklar oluyor. Sıcak olmazsa da kayısı olmuyor. Sıcakta güneşin önünde devam ediyoruz. İşçi arkadaşlarımızla birlikte günlük kayısı silkeliyoruz. Sonra götürüp güneşe sereceğiz. Gün kurusu yapıyoruz organik olduğu için. Çiftçiliğin hiçbir kolay yanı yok. Çiftçi olarak hangi ürünü yapsak böyle zorluklarla beraber mücadele ediyoruz” diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Meretonun gençleri derelerde değil lüks havuzda yüzme öğrenecek

2021-07-04 00:00 - Spor

Sivasspor’da 4 futbolcu sağlık kontrolünden geçti

2021-06-29 00:00 - Spor

Malatyalı Güreşçi Kurak, Dünya 3’ncüsü oldu

2021-07-04 00:00 - Spor

NASA’nın gözdesi Van Gölü, gelin ve damatların uğrak yeri oldu

2021-07-04 00:00 - Kültür Sanat

Birinci dünya savaşı döneminde üretilmişti, o yüzük Harput kazılarında çıktı

2021-06-29 00:00 - Güncel

Bursaspor’da tempo arttı

2021-06-30 00:00 - Spor

Profesör Temple Grandin ABA Kliniğin çevrim içi konferansına katıldı

2021-07-01 00:00 - Sağlık

Mevsimlik tarım işçilerinin sıcak havada zorlu kayısı mesaisi başladı

2021-07-04 00:00 - Ekonomi

Yüksekova Beşiktaş Futbol Okulu açıldı

2021-07-04 00:00 - Spor

Vali ikna etti, vatandaş aşı oldu

2021-06-30 00:00 - Sağlık

İlgili Haberler

O ilimizde topraksız marul yetiştiriciliği başladı

09:51 - Ekonomi

Düzce’de Manda Yetiştiriciliği Gelişiyor: 17 Damızlık Manda Boğası Üreticilere Teslim Edildi

12:43 - Ekonomi

Ford Otosan, Kadınları STEM Alanlarında Güçlendirmek İçin "Gelecek Hayalim Zirvesi"ni Düzenliyor

11:59 - Ekonomi

TCMB, Kredi Kartı Faiz Oranlarını Düşürüdü

10:36 - Ekonomi

Dönercilerden sonra tatlıcı esnafı da indirim akımına katıldı

10:45 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Diyarbakır Çermik'te Sinek Çayı Çevresindeki Kirlilik, Halkı Zor Durumda Bırakıyor

15:12 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Şehit Aileleri ve Gazilerle Birlik Buluşması Yapıldı

15:05 - Diyarbakır

Dicle Üniversitesi Öğrencileri "Eski Diyarbakır’a Yolculuk" Etkinliğiyle Tarihi Keşfetti

14:15 - Diyarbakır

Diyarbakır’dan Sinemalara Uzanan Azmin Hikâyesi

14:09 - Diyarbakır

Güneydoğu’da Kavurma Geleneği

13:42 - Diyarbakır