?>

Muş’taki yaylalarda konaklayan göçerlerin süt mesaisi

Güneydoğu’nun sıcak illerinden hayvanlarıyla birlikte Muş’un serin yaylalarına gelen göçerler, elde ettikleri sütle geçimlerini sağlıyor..

Ekonomi - 3 yıl önce

Güneydoğu’nun sıcak illerinden hayvanlarıyla birlikte Muş’un serin yaylalarına gelen göçerler, elde ettikleri sütle geçimlerini sağlıyor. Zorlu göçün ardından Şenyayla ve Kozma Dağı yaylalarına ulaşan göçerler, yılın yaklaşık 5 ayını burada geçiriyor. Soğuk suları ve yeşil çayırları nedeniyle göçerler tarafından yoğun şekilde tercih edilen yaylalar, hayvancılık merkezi haline geldi. Her yıl yaylalarda hayvanlarını otlatarak elde ettikleri sütten peynir, yoğurt, tereyağı, çökelek ve ayran üreten göçerler, bunların satışını mandıracılara yapıyor. Geçimlerini bu yolla sağlayan göçerlerin hayatının büyük bir bölümü dağlarda geçiyor. “Kadınları yormamak için koyunları biz sağıyoruz” Mardin’den Muş’un serin yaylalarına geldiğini anlatan besicilerden Ahmet Çoban, “3 ay burada kalacağız. Şu anda koyunları sağıyoruz. 3 ay sonra yavaş yavaş Mardin’e gideceğiz. Burada peynir yapıp mandıracılara satıyoruz. Hayatımızı bu şekilde sürdürüyoruz. Günde 2 defa sağım yapıyoruz. Hayvancılık gerçekten çok zor bir iş. Koyunları erkekler olarak bizler sağıyoruz. Kadınlara yardım ediyoruz. Kadınları yormamak için koyunları biz sağıyoruz. Kadınlara çok kıymet veriyoruz. Babam ve dedem de bu mesleği yapıyordu, bizde ailece bu işi devam ettiriyoruz. Başka bir iş yapmıyoruz. Hayvanlarımızı gece de otlatıyoruz” dedi. “Sütü peynir yapıp satıyoruz” Mardin’den gelerek yılın 5 ayını yaylada geçirdiklerini anlatan besicilerden İnan Toğa ise kışın yine Mardin’e döneceklerini söyledi. Kış mevsimini sıcak bölgelerde geçirdikten sonra yine Muş’a geleceklerini ifade eden Toğa, “Elde ettiğimiz sütü peynir olarak satıyoruz. Genelde ürünümüzü mandıraya veriyoruz. Daha sonra ise kendi kışlık ihtiyaçlarımız için peynir, yağ üretiyoruz. Bizim hayatımız böyle geçiyor. Zorlu bir yaşam. Sabah ve akşam üstü olmak üzere hayvanlarımızı günde 2 kez sağıyoruz. Hayatımız hep yaylalarda geçiyor” diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep’te sezonun ilk kurutmalıkları güneşe bırakıldı

2022-06-26 00:00 - Ekonomi

Ahlat’ta 29 çiftçi için yüzde 50 hibe destekli elma bahçesi kuruldu

2022-06-28 00:00 - Ekonomi

Ailelerin evlat nöbeti bin 28’inci gününde

2022-06-26 00:00 - Güncel

Bingöl’de yol üzerinde yılanların dansı görüntülendi

2022-06-27 00:00 - Güncel

Muş’taki yaylalarda konaklayan göçerlerin süt mesaisi

2022-06-28 00:00 - Ekonomi

12 yıl hapis cezası ile aranan firari JASAT tarafından yakalandı

2022-06-24 00:00 - Güncel

Jandarma’dan tarihi eser kaçakçılarına operasyon

2022-06-25 00:00 - Güncel

Binanın dış cephe kaplamaları rüzgara dayanamadı

2022-06-26 00:00 - Güncel

Emekliye ayrılan emniyet Müdürüne yemekli veda

2022-06-23 00:00 - Güncel

İnşaat malzemeleri satın alınacaktır

2022-06-25 00:00 - -

İlgili Haberler

Sarıgöl'den Yeni Yıl Sofralarına Lezzet: Yılbaşı Üzümleri Hasadı Başladı

15:29 - Ekonomi

İmalat Sektörüne 50 Milyar TL Destek! Sigortalı Sayısını Koruyan İşletmelere Kişi Başı 3.500 TL Hibe

13:30 - Ekonomi

Eskişehir, Salep Üretiminde Geleceğin Merkezi Olabilir

11:19 - Ekonomi

Ticaret Bakanlığı, Perakende Sektöründe İdari Para Cezalarını Yükseltti

10:10 - Ekonomi

Havalar soğudu uzmanalar uyardı

10:42 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da Feci Kaza: Karşıya geçerken canında oldu

10:31 - Diyarbakır

İHAKUT Havacılık Spor Kulübü Bölge Temsilcileri Diyarbakır’da Toplandı

10:27 - Diyarbakır

Sur’da Harabe Yapılar Gençleri Tehdit Ediyor

15:19 - Diyarbakır

Teknoloji Çocukları Uzaklaştırmak Değil, Bilinçli Kullanımı Öğretmek Gerekiyor

13:54 - Diyarbakır

Diyarbakır’ın vazgeçilmezi: Kışlık kavurma  

13:24 - Diyarbakır