?>

O ilimizde Un Helvası artık coğrafi tescilli

Sahip olduğu 61 coğrafi işaretli ürünler ile ülkemizde son yıllarda gastronomi noktasında dikkatleri üzerine çeken Erzurum’da, Un Helvası’da artık tescilli ürünler arasında girmeyi başardı.

Kültür Sanat - 4 ay önce

Ülkemizde Gaziantep ve Konya’dan sonra en fazla coğrafi işaretli ürüne sahip olan Erzurum’da bir ürün daha tescillendi. Erzurum Ticaret Borsası tarafından "Fırıncılık ve pastacılık mamulleri, hamur işleri, tatlılar" ürün grubunda 2024 yılında "Mahreç İşareti" türünden yapılan başvuru TÜRKPATEN kurumu tarafından incelendi ve geçtiğimiz günlerde onaylandı. Erzurum Un Helvası soğudukça sertleşiyor. Ancak hafifçe ısıtıldığında tekrar yumuşuyor. Erzurum Un Helvası Erzurum’da köklü bir geçmişe sahip. Coğrafi sınırın mutfak kültüründe önemli bir yeri var. Bayram, kutlama, düğün, asker uğurlama, ilk çiğdemin görüldüğü gün, cenazelerin 3, 7 ve 40. günleri gibi özel günlerde ikram edilir. Bu nedenlerle coğrafi sınırla ün bağı bulunur.

Helvasını tatlandırma işlemi iki şekilde yapılabilir

Erzurum Un Helvası; 1244 sayı ile coğrafi işaret olarak tescilli Erzurum Tereyağı, buğday unu ve beyaz toz şeker kullanılarak yapılıyor. Üzerine kaşığın ucuyla bastırılarak şekil verilip iri kıyılmış ceviz içi koyulur. 100 g’lık porsiyonlar halinde servisi yapılıyor. Erzurum Un Helvasını tatlandırma işlemi iki şekilde yapılabilir. Kavrulan una sıcakken beyaz toz şeker ilave edilip şeker eriyinceye kadar iyice karıştırılır. Bu şekilde üretilen helva gevrek olup şeker tanecikleri hissedilebilir. Suda eritilen beyaz toz şeker, kavrulan una sıcakken ilave edilip iyice karıştırılır. Bu şekilde üretilen helva daha yumuşak ve pürüzsüz bir yapıya sahip.

Erzurum Un Helvası nasıl yapılır?

Erzurum Un Helvasının üretiminde kullanılan bileşenler; 75 g Erzurum Tereyağı, 330 g buğday unu, 250 g beyaz toz şeker ve 100 g iri kıyılmış ceviz içi. Bir tencerede eritilen Erzurum Tereyağının üzerine un eklenir, tencerenin dibinden iyice karıştırılarak kısık ateşte yaklaşık 30 dakika kavrulur. Erzurum Un Helvasını tatlandırma işlemi iki şekilde yapılabilir. Kavrulan una sıcakken beyaz toz şeker ilave edilip şeker eriyinceye kadar iyice karıştırılır. 100 ml suda eritilmiş beyaz toz şeker kavrulan una sıcakken ilave edilip iyice karıştırılır.

Kaynak: IHA
Haftanın Öne Çıkanları

Bakan Bayraktar’dan Valiliği ziyaret

2025-07-27 00:07 - Güncel

Tekvando Milli Takımı gururlandırdı

2025-07-25 16:02 - Spor

CHP eski genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kardeş acısı

2025-07-21 13:23 - Güncel

25 yaşındaki gencin feci ölümü

2025-07-23 00:12 - Asayiş

Diyarbakır'ın simgesi nedir?

2025-07-23 12:06 - Diyarbakır

O ilimizin yüzmede gururu

2025-07-22 15:02 - Spor

Diyarbakır'da Gayrimenkul Sertifikası ile Sosyal Konut Dönemi Başlamalı

2025-07-27 12:41 - Diyarbakır

Diyarbakır için Tehlike Çanları: Karanlık Çökecek!

2025-07-21 17:43 - Diyarbakır

Diyarbakır'ın En Büyük İlçesi Hangisi?

2025-07-22 09:45 - Diyarbakır

Albat Dağı nerededir?

2025-07-22 10:08 - Diyarbakır

İlgili Haberler

Milas Yörük-Türkmen Kültür Derneği’nde yeni dönem çalışmaları başladı

09:12 - Kültür Sanat

Muğla’da gençler sanat atölyelerinde yeteneklerini keşfediyor

09:57 - Kültür Sanat

Çameli Belediyesi, Türkiye’yi İtalya’da düzenlenen Cittaslow etkinliğinde temsil etti

11:13 - Kültür Sanat

"Bir Hikaye Bin Neşe" projesi

10:28 - Kültür Sanat

Türkiye’nin en kapsamlı ’sahte eser sergisi’ Diyarbakır’da açıldı

10:17 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da 15 Yaş Altı Sosyal Medya Kullanımı İçin Yeni Düzenleme Geliyor

16:36 - Diyarbakır

Osman Özköylü’nün Skandal Sözlerine Tepki Yağıyor

15:32 - Diyarbakır

Diyarbakır dahil 81 ilde elektrikte yeni dönem

15:24 - Diyarbakır

Dicle Nehri'nde Su Seviyesi Tarihi Dip Noktaya İndi

14:34 - Diyarbakır

Diyarbakır’da 112 Acil Sağlık Çalışanlarına Anlamlı Ziyaret

14:10 - Diyarbakır