?>

Padişah sofralarının vazgeçilmeziydi

Şehzadeler şehri Amasya’da, geçmişte padişah sofralarını süsleyen sülün yeniden ihtişamlı günlerine dönüyor. Sülün çiftliği kuran Amasya Üniversitesi, etinin pişirildiği yemekler için de araştırma başlattı.

Ekonomi - 2 saat önce

Şehzadeler şehri Amasya’da, geçmişte padişah sofralarını süsleyen sülün yeniden ihtişamlı günlerine dönüyor. Sülün çiftliği kuran Amasya Üniversitesi, etinin pişirildiği yemekler için de araştırma başlattı.

Bu alanda yapılan yatırımla Suluova Meslek Yüksekokulu’nun (MYO) bahçesinde kümesler oluşturulup okul binası içinde de kuluçka tesisi konuşlandırıldı. Tesiste 60 bireyle başlayan üretim bir yıl geçmeden 700’e ulaştı. Düzenli beslenmenin etkisiyle kuşların yumurta verimi 5 kata yakın arttı. Şehrin gastronomi atlasına dahil edilecek

Osmanlı devletinde lezzetiyle padişah sofralarının vazgeçilmezi olan sülünün eğitim ve ekonominin yanı sıra mutfak kültürüne de katkı sağlaması amaçlanıyor. Bu amaçla Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nun mutfağında hummalı bir araştırma çalışması başlatıldı. Akademisyenler, öğrenciler ve usta aşçılar farklı tekniklerle pişen sülünleri şehrin gastronomi atlasına dahil etmeyi planlıyor. Yetiştirilen sülünlerin etlerinin itinalı bir şekilde hazırlandığını belirten Amasya Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Mücahit Aydın, "Aşçılık programı öğrencilerimiz ve sektör temsilcileriyle birlikte en lezzetli tadı tespit edebilmek için farklı pişirme yöntemlerini deniyoruz. Geçmişte padişahların sofralarını süsleyen sülün yakın zamanda da Amasya mutfağının çeşitleri arasına girecek" dedi. "Halkımızın da beğeneceğini düşünüyorum"

Daha önce yemedikleri sülün etini çok beğendiklerini anlatan öğrencilerden Nurşen Yılmaz, "Ben Batmanlıyım. Sülün etini ilk defa burada tattım. Farklı şekillerde servis edilmesi çok önemli. Biz aşçılık öğrencileri seçiciyizdir. Biz beğendiysek halkımızın da beğeneceğini düşünüyorum" diye konuştu.

Üniversitenin sülün yetiştiriciliği ve mutfak kültürüne kazandırılması alanlarındaki projelerini çok önemli bulduklarını anlatan Amasya Yalıboyu Turizm İşletmeleri Derneği Başkanı Selçuk Başün ise, çalışmaları destekleyeceklerini söyledi.
KAYNAK : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Karadeniz'de vurulan gemilerle ilgili iki ülkeye uyarı

2025-12-17 14:47 - Siyaset

Özgür Özel mezarı başında rakı içmişti

2025-12-16 18:59 - Siyaset

Esad'ın nerede ve nasıl yaşadığı ortaya çıktı!

2025-12-17 14:43 - Dünya

FETÖ'nün yeğeni Yasir Gülen yakalandı

2025-12-20 11:49 - Asayiş

Kızıldeniz'de Tehlikeli Kaza: Savaş Jeti Denize Düştü

2025-12-18 13:46 - Asayiş

Prof. Dr. Ahmet Ercan O İllere Dikkat Çekti! 7 Büyüklüğünde Deprem Olabilir!

2025-12-19 15:22 - Güncel

Zafer Partisi Dörtyol İlçe Başkanı gözaltına alındı

2025-12-16 13:43 - Asayiş

Herkes Oradaydı... Gülşah Durbay’a Gözyaşlarıyla Veda

2025-12-17 14:41 - Siyaset

Bülent Tezcan Hakkında Şok İddia! Gerçek Ortaya Çıktı

2025-12-19 15:24 - Siyaset

Hatay’da 4.2 büyüklüğünde deprem!

2025-12-16 13:44 - Bölge

İlgili Haberler

156 Yerel Eylem Grubunun tamamı desteklenmeye hak kazandı

10:33 - Ekonomi

Tütünde hasat bitti kolileme mesaisi başladı

10:41 - Ekonomi

ETSO gençlerle buluştu

10:04 - Ekonomi

Yüzde 60 hibe aldığı destekle 300 hayvanlık çiftlik kurdu

10:13 - Ekonomi

Tatlı patateste son hasat yapıldı

10:16 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Sur’da 20 Metrekarelik Dükkânda Bir Ömürlük Emek

11:56 - Diyarbakır

Diyarbakır’ın 57 Yıllık Kuyumculuk Hafızası Öğretmenlerle Buluştu

11:41 - Diyarbakır

Çermik Sanayi Sitesi’nde 3. Etap Başlıyor

11:35 - Diyarbakır

TTGA Yönetim Kurulu’nda Güneydoğu Anadolu’yu Diyarbakır Temsil Edecek

11:33 - Diyarbakır

DİYŞAD 21. Gün Buluşmaları’nda Diyarbakır’ın Tarihi Konuşuldu

11:31 - Diyarbakır