?>

Paşa lezzeti “Abdigör köftesi”

Ağrı mutfağına ait olan ve ortaya çıkış hikayesinin yanında lezzetiyle de dillerden düşmeyen Abdigör köftesi, asırlardır yapılmaya devam ediyor.

Kültür Sanat - 4 yıl önce

Adını İshak Paşa’nın babası Sancak Beyi Çolak Abdi Paşa'dan alan ve Ağrı mutfağının başında gelen Abdigör köftesi, ortaya çıkış hikayesi ve yapım aşamasındaki zahmetinin ardından lezzetiyle asırlardır yapılmaya devam ediyor. Yaklaşık 400 yıl önce midesindeki rahatsızlık nedeniyle et yemekleri yiyemeyen Doğubayazıt Sancak Beyi Çolak Abdi Paşa için aşçılarının eti yöreye ait taş üzerinde tahta tokmakla sinir ve yağları ayrılacak şekilde dövmesinin ardından Abdigör köftesi ortaya çıktı. Yapılışı günümüze kadar devam eden yemek, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
Doğubayazıt ilçesinde küçük dükkanında yaptığı yöresel lezzetlerle tanınan Ergül Sümeli, yemeğin ortaya çıkış hikayesini anlattı. Sümeli, “Doğubayazıt’ta ilk kadın işletmeci ben oldum. Daha sonra oğlumun düğününde 3 bin adet Abdigör köftesi yaptım. Bunu yaptıktan sonra daha çok talep oldu. El lezzetim olduğu için ben yemekleri evde yapıyordum. Aşçılığı okuyan oğlum bir yer açmamı istedi. İş yeri açacağımı duyan insanlar eşime bir bayanın iş yeri açamayacağını söylediler. Eşim de 'Yapamazsın' dedi ama ben yaptım ve başardım. Tek başıma açtığım bu iş yerinde şu an 13 kişi çalışıyor” dedi.
Haftanın Öne Çıkanları

Psikoteknik belgesi olmayan sürücülere uyarı!

2022-08-12 00:00 - Eğitim

Diyarbakır'da gece çalışan belediye otobüslerinin sayısı arttırıldı

2022-08-17 00:00 - -

AK Partili Turan: “6 değil 66 parti de bir araya gelseler, AK Parti Çanakkale’nin birinci partisidir”

2022-08-13 00:00 - Siyaset

Kültür başkenti Bursa, Macaristan’da gönülleri fethetti

2022-08-12 00:00 - Kültür Sanat

Posta güvercini 1050 kilometreyi 24 saatte tamamlayarak 1’inci oldu

2022-08-12 00:00 - -

200 kişi Bilecik ve ilçelerindeki güzellikleri görme imkanı bulacak

2022-08-12 00:00 - Kültür Sanat

2022 YKS’de üstün başarı gösteren GKV’lilerden anlamlı ziyaret

2022-08-11 00:00 - Eğitim

AK Parti İl Başkanı Yıldırım: ″AK Parti, reformlar ve seçim başarılarıyla dolu 21 yılı geride bıraktı″

2022-08-13 00:00 - Siyaset

Kaz Gölü maden tehdidinden şimdilik kurtuldu

2022-08-12 00:00 - Kültür Sanat

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lviv'de Zelenskiy ile görüştü

2022-08-18 00:00 - Siyaset

İlgili Haberler

Etin Ustasından Pişirme Tavsiyesi

11:55 - Kültür Sanat

Dünyaca ünlü DJ Mahmut Orhan köyünde konser verdi

10:57 - Kültür Sanat

Gün batımı ve manevi atmosfer 

15:45 - Kültür Sanat

Aşil ve Thetis’in yer aldığı Amisos Mozaiği Samsun Müzesinde sergileniyor

09:28 - Kültür Sanat

Annemin Müstakbel Kocası Çaycuma’da seyirciyle buluştu

10:54 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Herkesin Bıraktığını O Topladı

22:23 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Havalandırma Boşluğunda Mahsur Kalan Yavru Kedi Kurtarıldı

21:30 - Diyarbakır

AK Parti Diyarbakır İl Başkanlığı İçin Mehmet Kahraman İsmi Gündemde

20:59 - Siyaset

Diyarbakır'ın en sıcak ilçesi yakıyor

16:54 - Diyarbakır

Sur Kaymakamı Akbulut Sahaya İnip Futbol Oynadı

16:26 - Diyarbakır