?>

Serviks kanseri aşı ve düzenli tarama ile önlenebilir!

Manisa Şehir Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzman Hekimi Op. Dr. Duygu Güzel, erken tanı ile serviks (rahim ağzı) kanserinin önlenebileceğini belirterek hastalıktan korunma yollarını anlattı.

Sağlık - 3 yıl önce

Manisa Şehir Hastanesi Manisa Şehir Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzman Hekimi Op. Dr. Duygu Güzel, "Serviks Kanseri için Alınacak Önlemler ve Tarama Programları" ile ilgili açıklamalarda bulundu. Hastalığın kadınlarda en sık görülen dördüncü kanser türü olduğunu belirten Op. Dr. Güzel, Serviks (rahim ağzı) kanseri kadınlarda dünya genelinde en sık görülen 4. Kanserdir. Rahim ağzındaki hücrelerin kontrol dışı çoğalarak kansere dönüşmesi ile meydana gelir. Diğer kadın kanserlerine kıyasla daha genç yaşta görülmektedir. Genetik geçişli değildir. Olguların tamamı HPV denilen bir virüs nedeniyle gelişir. HPV genellikle cinsel ilişki sırasında ciltten cilde temas yoluyla bulaşır. Serviks kanseri için en önemli risk faktörleri; erken yaşta cinsel aktiviteye başlamak, birden fazla cinsel partner sahibi olmak, sigara ve bağışıklık sisteminin baskılandığı durumlardır. Olgular genellikle asemptomatiktir ve herhangi bir şikayetleri yoktur. Bu grup genellikle tarama testleriyle tanı almaktadır. İleri evrelerde ise hastalar anormal vajinal kanama, ilişki sonrasında kanama, kötü kokulu akıntı ve pelvik ağrı gibi şikayetler ile başvurmaktadır. HPV testi, Pap-smear testi ve gereğinde yapılan kolposkopi ve leep konizasyon gibi işlemler ile hastalığın önlenmesi ve erken tanı mümkündür. Serviks kanserinin önlenmesinin en etkili yolu HPV aşısıdır ve düzenli tarama testlerinin yapılmasıdır. 25 yaşının altında sadece Pap-smear testi, 25 yaş üzerinde ise HPV testi ve gerekirse Pap-smear ile tarama yapılmaktadır. HPV aşısı 11 yaşından itibaren kız ve erkek çocuklarına ve erişkinlere yapılabilir. 15 yaşından küçüklere 2 doz, 15 yaş ve üzerinde ise 3 doz, kas içine yapılması önerilmektedir. HPV ile enfekte olan bireylerin de aşılanması önerilmektedir” dedi.
"Serviks kanseri aşı ve düzenli tarama ile önlenebilir bir hastalıktır"
Hastalığa tanı konulması sonrası başlayan süreç hakkında da bilgi veren Güzel, “Hastalar tanı konulduktan sonra pelvik muayene ve görüntüleme ile değerlendirilir. Tek bir tedavi seçeneği yoktur. Erken evrede cerrahi ile tamamen tedavi edilebilmektedir. İleri evrede ise kemoterapi ve radyoterapi ile tedavi seçenekleri ön planda düşünülebilir. Sonuç olarak serviks kanseri aşı ve düzenli tarama ile önlenebilir bir hastalıktır. Tüm kadınlara yıllık jinekolojik muayene ve doktorunuzun önerdiği sıklıkta HPV ve Pap-smear testi ile tarama yaptırmasını ve pelvik ağrı ve anormal kanama gibi şikayetleri göz ardı etmemesini öneriyoruz. Unutmayalım ki erken tanı hayat kurtarır” ifadelerini kullandı.
Haftanın Öne Çıkanları

Karabet Geçidi’nde kar kalınlığı 2 metre 64 santimetreyi geçti

2024-01-14 12:04 - Bölge

Ulu Camii Nerede? Ulu Cami Tarihi, Özellikleri, Hikayesi Ve Mimarı Hakkında Bilgi

2024-01-14 11:43 - Diyarbakır

Türkiye'de 1 milyon 39 bin kişi görme engelli

2024-01-12 13:54 - Sağlık

Ülke genelinde hava bugün nasıl olacak?

2024-01-11 07:37 - Güncel

MSB ve MEB'den 9'uncu sınıf öğrencilerine burs imkânı

2024-01-11 10:00 - Eğitim

İlahiyatçı-Yazar Faruk Beşer Hoca vefat etti

2024-01-14 12:31 - Güncel

Çanakkale ve Balıkesir'de 102 düzensiz göçmen kurtarıldı

2024-01-13 10:40 - Güncel

Çoban işe girdiği sürü sahibinin 70’e yakın hayvanını bir gecede çaldı

2024-01-14 12:31 - Asayiş

Tek bedenle dört cana umut oldu

2024-01-11 15:34 - Sağlık

Şanlıurfa'da 18 uyuşturucu satıcısı tutuklandı

2024-01-15 11:10 - Asayiş

İlgili Haberler

Uzmanından uykunun önemi

10:04 - Sağlık

Köyceğiz’de Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği hizmete girdi

11:38 - Sağlık

Spor sonrası her ağrı normal değil

10:39 - Sağlık

TRSM’nin ruh sağlığı uygulamaları Türkiye’ye örnek oldu

11:35 - Sağlık

Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne iki önemli sağlık ünvanı

11:38 - Sağlık

Günün Manşetleri

Amedspor’dan Süper Lig’e muhteşem başlangıç: Erzurumspor’u 3-0 geçti

23:47 - Spor

Diyarbakır’da Bakanlardan birlik mesajı

17:43 - Diyarbakır

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi Diyarbakır’da: İlk durağı Valilik oldu

16:51 - Diyarbakır

Diyarbakır’da geleneksel helvaya Tayland dokunuşu

15:05 - Diyarbakır

Şehit ve Gazi Çocukları Derneği’nden Ankara’da Büyük Buluşma

14:40 - Diyarbakır