?>

Serviks kanseri erken teşhisle engellenebilir

Rahim ağzı kanseri olarak da bilinen serviks kanserinin kadınlar arasında en yaygın kanser türlerinden biri olduğunu belirten uzmanlar, erken teşhis ve tarama yöntemlerinin hastalığı büyük oranda engelleyebileceğini belirtti.

Sağlık - 2 yıl önce

Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nefise Nazlı Yenigül, serviks kanseri ayı kapsamında açıklamalarda bulundu.
Serviks kanserinin human papilloma virüs yani HPV olarak bilinen bir virüs etkisiyle gerçekleştiğini ifade eden Doç. Dr. Yenigül, "HPV enfeksiyonu oldukça yaygındır ve çoğunlukla cinsel yolla bulaşır. Genellikle vücut bu enfeksiyonu kendisi temizler fakat bazı durumlarda rahim ağzındaki hücrelere yerleşir, ilerleyen zamanlarda da rahim ağzı kanserine sebebiyet verebilir. İşte bu noktada erken teşhis çok önemlidir. Özellikle pap smear ve HPV tarama testleri serviks kanserinin erken belirtilerini tespit etmede en etkili yöntemlerdendir." diye belirtti.

Serviks kanseri vakaları önemli ölçüde önlenebilir Serviks kanserinden korunmada en önemli faktörlerden bir diğer yöntemin ise HPV aşısı olduğunu ifade eden Yenigül, "Tüm dünyada kadın ve erkekler için uygulanan HPV aşısı serviks kanserini önleyebilir. 15 yaş altında iki doz, 15 yaş üstünde uygulanan 3 doz aşı ile serviks kanseri vakaları önemli ölçüde önlenebilir." dedi.

Son olarak serviks kanserinde erken teşhisin hayat kurtaracağını vurgulayan Dr. Yenigül, "Sevdiklerinizle birlikte sağlıklı ve uzun bir yaşam için tarama testlerini ve HPV aşılarınızı yaptırın." diye konuştu. 
Haftanın Öne Çıkanları

Tescilli Diyarbakır kadayıfına zam! İşte yeni fiyatı

2025-01-07 01:38 - Diyarbakır

Diyarbakırlı Drej Hasan'ın Unutulmaz Hikâyesi

2025-01-08 14:53 - Diyarbakır

Gazze'de soğuktan can verenlerin sayısı 8'e çıktı

2025-01-06 14:47 - Dünya

Ergani’de Ekmek Fiyatları Cep Yakıyor: 20 lira oldu

2025-01-07 18:07 - Diyarbakır

Yurt Dışından Alınan Cep Telefonlarında IMEI Kaydı Süreci ne zaman başlıyor?

2025-01-08 18:44 - Bilim ve Teknoloji

Diyarbakır’da 9 aylık bebek yangında can verdi

2025-01-03 20:36 - Diyarbakır

Siber Güvenlik Başkanlığı kuruldu

2025-01-08 03:51 - Bilim ve Teknoloji

Diyarbakır'da AK Parti tek liste olarak kongrede!

2025-01-08 00:10 - Diyarbakır

38 ilde dev operasyon: 63 gözaltı

2025-01-08 13:16 - Güncel

Diyarbakır Bismil'de deprem konutları hızla yükseliyor

2025-01-05 18:50 - Diyarbakır

İlgili Haberler

Bel fıtığı diye gitti, kalp ameliyatıyla hayata tutundu

09:55 - Sağlık

Bilecik’te kalpteki doğuştan delik ameliyatsız kapatıldı

10:31 - Sağlık

Arının soktuğu kişi yaşam mücadelesi veriyor

14:09 - Sağlık

Sigara dumanı, hava kirliliği ve solunan zararlı gazlar sizi KOAH yapabilir

10:18 - Sağlık

Psikolog Giriş: "Popüler bölüm, her öğrenci için doğru tercih olduğu anlamına gelmez"

09:21 - Sağlık

Günün Manşetleri

Diyarbakır'da Site İçinde Korkutan Yangın

15:17 - Diyarbakır

Çermik'te Yerleşim Yerine Yakın Yangın Paniği

15:13 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Tarihi havuz esnafın el birliğiyle yeniden hayat buldu

14:34 - Diyarbakır

Diyarbakır'da motosiklet sürücüsünün feci ölümü

14:03 - Diyarbakır

Diyarbakır'ın Göbeğinde Tehlike Saçan Metruk Bina

13:43 - Diyarbakır