?>

Süt Sağımı, Kuzu Bakımı ve Göçer Hayatının Sessiz Kahramanları

Diyarbakır’ın Karacadağ eteklerinde çadırlarda yaşayan göçer ailelerin çocukları, şehirden uzak sade yaşamın merkezinde büyüyor. Anneleri koyun sağarken çocuklar da yeni doğan kuzu ve bebeklere göz kulak oluyor.

Diyarbakır - 1 yıl önce

Diyarbakır’ın Karacadağ bölgesinde, dağ yamaçlarında kurulan çadırlarda yaşam mücadelesi veren göçer ailelerin çocukları, küçük yaşta büyük sorumluluklar üstleniyor. Elektrik, internet ve oyun parklarının olmadığı bu hayatın tam ortasında, çocuklar bir yandan doğayla iç içe büyürken diğer yandan hayvancılıkla uğraşan ailelerine destek oluyor.
Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte uyanan anneler, ellerine kovanlarını alıp süt sağımına başlarken, küçük yaştaki çocuklar da onlara yardım ediyor. Özellikle yeni doğan kuzuların ve bebeklerin bakımı, çoğu zaman bu çocuklara emanet ediliyor. Her biri adeta küçük birer çoban gibi davranıyor; kuzuya süt içiriyor, bebekleri güneşten koruyor, çevrelerini kolluyorlar.

Yem Dağıtımı Oyuna Dönüşüyor

Anneler koyunları sağarken, çocuklar da kuzulara yem veriyor. Toprak üstünde kurulan geçici yaşam alanlarında, yem kovaları oyuncaklara dönüşüyor. Kimi çocuklar kuzuya su taşırken kimi ise henüz yeni yürümeye başlayan kardeşini taş yığınlarından uzak tutmaya çalışıyor.
Göçer ailelerin bu doğal yaşam döngüsünde, eğitim fırsatları sınırlı olsa da çocuklar doğadan, ailelerinden ve yaşadıkları coğrafyadan çok şey öğreniyor. Sorumluluk bilinci, doğayla uyum içinde yaşama becerisi ve dayanışma kültürü daha küçük yaşlarda hayatlarına yerleşiyor.

Gözlerden Uzak Bir Dünya

Karacadağ’ın rüzgârına, yağmuruna ve güneşine karşı kurulan bu çadırlarda teknoloji yok, ekran yok, ama doğa tüm cömertliğiyle orada. Göçer çocuklar, dijital dünyanın dışında, daha sade ama bir o kadar da zorlayıcı bir yaşam sürüyor.
Karacadağ’da çocuk olmak, doğanın içinde büyümek demek. Ama aynı zamanda çocuk yaşta sorumluluk almak, kuzulara analık yapmak, çadırların içindeki küçük ama büyük dünyalarda hayata erken atılmak demek.
Haftanın Öne Çıkanları

Hayvanat bahçesini 19 Mayıs’ta 12 bin kişi ziyaret etti

2025-05-20 15:43 - Güncel

Süper Lig’de Yıldızların Savaşı: Hangi Takımın Kaç Yıldızı Var?

2025-05-19 11:36 - Spor

Diyarbakır’da Baba ve Oğul cinayetinde 3 gözaltı

2025-05-20 11:39 - Diyarbakır

Dünya ve Türkiye 3 bant bilardo şampiyonu Muğla’da turnuvaya katıldı

2025-05-20 12:58 - Spor

Diyarbakır'da o minare dileklerin durağı oldu

2025-05-22 14:00 - Diyarbakır

İstanbul’da özel halk otobüsü grevi duraklarda yoğunluğa neden oldu

2025-05-22 08:42 - Asayiş

Diyarbakır'da babasıyla birlikte cinayete kurban giden Muhammed’in son görüntüsü ortaya çıktı

2025-05-20 12:16 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Daltonlar Operasyonu

2025-05-23 16:47 - Diyarbakır

Batmanlı genç kızdan örnek başarı hikâyesi: Medreseden fakülte birinciliğine

2025-05-21 12:29 - Bölge

Silvanlı taraftarın Galatasaray aşkı sınır tanımıyor

2025-05-22 14:34 - Diyarbakır

İlgili Haberler

Sur’da Seyyar Satıcılara Son Çağrı

16:26 - Diyarbakır

Bir dönemin mahalle kültürü sessizce kayboluyor

15:24 - Diyarbakır

Diyarbakır, Türkiye'de Bir İlke Daha İmza Attı

15:13 - Diyarbakır

45 Derece Sıcağa Rağmen Çekiçler Susmuyor

14:31 - Diyarbakır

SGK'dan Prim Borçlularına Nefes Aldıracak Düzenleme

13:19 - Diyarbakır

Günün Manşetleri

Sur’da Seyyar Satıcılara Son Çağrı

16:26 - Diyarbakır

Bir dönemin mahalle kültürü sessizce kayboluyor

15:24 - Diyarbakır

Diyarbakır, Türkiye'de Bir İlke Daha İmza Attı

15:13 - Diyarbakır

45 Derece Sıcağa Rağmen Çekiçler Susmuyor

14:31 - Diyarbakır

SGK'dan Prim Borçlularına Nefes Aldıracak Düzenleme

13:19 - Diyarbakır