?>

Türkiye'de kuduza karşı ağızdan aşılama projesi

Tarım ve Orman Bakanlığı Türkiye’de 'Kuduza Karşı Oral Aşı Temini Projesi' gerçekleştirdi.

Güncel - 4 yıl önce

Konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Kuduz, insanları ve tüm sıcakkanlı hayvanları etkileyen, şuur kaybı, huzursuzluk ve felçlerle kendini gösteren bulaşıcı ve ölümcül bir hastalıktır. Hastalık, kuduz bir hayvanın diğer bir hayvanı ısırması veya meydana gelmiş kesik ve benzeri yaralara kuduz hayvanın salyasının bulaşması ile şekillenir. Ülkemizde kuduz hastalığı köpekler ve son yıllarda da tilkiler vasıtası ile yayılmaktadır." denildi.
Açıklamada, "Bakanlığımız yaban hayatında kuduz hastalığı ile mücadele amacıyla 'Türkiye'de Kuduza Karşı Oral Aşı Temini Projesi' 2019 -2022 yılları arasında gerçekleştirilmiştir. Proje kapsamında yaban hayatı kaynaklı kuduz hastalığının yoğun olarak görüldüğü 225 bin  kilometrekarelik alanda 3 yıl süreyle senede iki defa olmak üzere havadan aşılama çalışması yürütülmüştür. Mevcut epidemiyolojik veriler incelendiğinde 2022 yılının Haziran ayının ilk günlerinden itibaren ülkemizin doğu ve güneydoğusunda yer alan illerde, başlıca sığırlarda olmak üzere kuduz vakalarında artış görülmüş olup bu bölgedeki il ve ilçelerde görülen vakaların yaban hayatından (tilki) kaynaklandığı anlaşılmaktadır. Bu nedenle Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elâzığ, Mardin, Muş, Van ve Tunceli illerinde başlıca sığırlarda görülen kuduz vakaları nedeniyle tilkilere yönelik oral aşı atımı gerçekleştirilecektir." ifadeleri yer aldı.
Açıklamada son olarak, "Bu kapsamda aşı atım çalışmaları 2023 yılı mart ayının 3 ya da 4'üncü haftası elle atım yerine uçak ile gerçekleştirilecektir. Aşılama çalışmaları boyunca program etkinliğinin azalmaması için, çocuklar başta olmak üzere vatandaşlarımızın canlı virüs içeren aşılı yemlere dokunmamaları, aşı kapsülleri ve çevrelerindeki yemler ile temas etmemeleri gerekmektedir." ifadeleri kaydedildi. (İLKHA)
Haftanın Öne Çıkanları

Ankara Valiliğinden kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

2023-03-11 06:58 - Güncel

Altın fiyatları bugün ne kadar oldu?

2023-03-10 13:53 - Güncel

Açılış için gün sayan işyeri, hırsızlar tarafından soyuldu

2023-03-07 21:49 - Güncel

Konteyner ithalatında vergi sıfırlandı

2023-03-10 13:15 - Güncel

Minibüs ile beton mikseri çarpıştı: 2 yaralı

2023-03-07 14:53 - Güncel

Sivas'ta 4,2 büyüklüğünde deprem

2023-03-07 17:38 - Güncel

Pazar esnafına "ağır hasarlı binaların olduğu yerde pazar kurmayın" uyarısı

2023-03-06 11:58 - Güncel

Malatya'da 32 bin 195 bina yıkılacak

2023-03-07 06:54 - Güncel

Anne ve babasının antika merakı önce hobi, sonra gelir kapısı oldu

2023-03-08 12:07 - Kültür Sanat

Araştırmacı-Yazar Baran: Bizi ayakta tutacak olan yardımlaşma ruhudur

2023-03-08 15:06 - Güncel

İlgili Haberler

Adıyaman Veteriner Hekimleri Odasında Orhan Öztürk Güven tazeledi

10:30 - Güncel

Elazığ’ın tescilli lezzeti Türkiye yolculuğuna hazırlanıyor

10:33 - Güncel

Kepez’in yeşil dokusu korunuyor

10:34 - Güncel

Kars’ta "Kış kapıda, ayılar sokaklarda"

10:35 - Güncel

14. Nilüfer Balkan Panayırı yeni yerinde 26-27 Eylül’de

10:44 - Güncel

Günün Manşetleri

Zore Vadisi keşfedilmeyi bekliyor

23:57 - Kültür Sanat

Diyarbakır’da silahlar konuştu: 3 kişi hayatını kaybetti

20:06 - Diyarbakır

Sur sokaklarında yazın son karpuzları

15:40 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Güneşin altında günlerce bekliyor

13:42 - Diyarbakır

Diyarbakır’da eski lezzet yeniden sofralarda

12:47 - Diyarbakır