?>

Türkmenler, İran Türklüğü arasında kimliklerini en iyi koruyabilen halk olarak biliniyor

Kültür Sanat - 2 yıl önce

Çevirmen ve yazar Şahruz Ak Atabay, İran’ın Türkmen Sahra bölgesinde yaşayan ve 1 milyonu aşkın nüfusa sahip olan Türkmenlerin, İran Türklüğü arasında kimliklerini en iyi koruyabilen halk olarak bilinmesine rağmen Türkiye’de bu konuda yeterince çalışma yapılmadığına dikkat çekti.
Türk Ocakları Eskişehir Şubesi’nde ’İran Türkmenleri’ konulu bir sohbet programı gerçekleştirildi. Sohbette araştırmacı, çevirmen ve yazar Şahruz Ak Atabay konuşmacı olarak yer aldı. Program boyunca İran Türkmen’lerinin yaşadığı coğrafya, etnik ve dini kimlikleri, toplumsal, siyasi ve hukuki durumları gibi çeşitli konularla ilgili bilgiler aktarıldı.
"Türkmenler, İran Türklüğü arasında kimliklerini en iyi koruyabilen halk olarak biliniyor"
Programda konuşma yapan Atabay, İran’ın Türkmen Sahra bölgesinde yaşayan ve 1 milyonu aşkın nüfusa sahip olan Türkmenlerin, İran Türklüğü arasında kimliklerini en iyi koruyabilen halk olarak bilinmesine rağmen Türkiye’de bu konuda yeterince çalışma yapılmadığına dikkat çekti. Atabay, ’İran Türkmenleri’ kavramının 1881 yılında imzalanan Ahal Anlaşması sonucu tarihi Türkmen topraklarının İran ve Rusya arasında bölünmesi ve bir kısmının İran’a devredilmesinden sonra ortaya çıkan bir kavram olduğunu söyledi. Türkmenlerin halihazırda genel adı Türkmen Sahra bölgesi olarak geçen; İran’ın kuzeydoğusunda ve Türkmenistan ile sınırdaş Gülistan ve Kuzey Horasan vilayetlerinde yaşadıklarını aktaran Atabay, İran Türkmenlerinin günlük hayatlarında ana dillerini kullanmalarına rağmen Farsça eğitim aldıklarından dolayı genelde Türkmence okuryazar olmadıklarını ifade etti.
"İran Türkmenleri, Türkistan’daki diğer Türk halkları gibi Sünni-Hanefi mezhebine inanan Müslümanlardır"
Atabay, aile ve toplum içerisinde ise anadilin genellikle sözlü kullanımı sayesinde Türkmen dili ve kültürünü korumaya çalıştıklarını dile getirdi. İran’da radyo ve televizyon devlet tekelinde olduğunu söyleyen Atabay, Türkmence yayın yapan bir radyo kanalı mevcut olsa da mahalli televizyondaki Türkmence programların oldukça kısıtlı olduğunu belirtirken, bölgede birkaç dergi, internet sitesi ve yayınevinin de Farsça-Türkmence olarak 2 dilli şekilde faaliyet gösterdiğine değindi. İran Türkmenlerinin, Türkistan’daki diğer Türk halkları gibi Sünni-Hanefi mezhebine inanan Müslümanlar olduklarını belirten Atabay, dini eğitimlerini de kendine özgü medreselerde gerçekleştirdiklerini kaydetti.
İlgiyle takip edilen ve çok sayıda soru-cevap sonrası Türk Ocakları Eskişehir Şube Başkanı Prof. Dr. Nedim Ünal, Şahruz Ak Atabay’a şükran beratı takdim etti.

Kaynak: IHA
Haftanın Öne Çıkanları

Ergani’de Feci Kaza: 1 Ölü, 3 Yaralı

2025-01-20 10:44 - Diyarbakır

Öksürükten Kurtulmanın Doğal Yolu

2025-01-24 12:49 - Diyarbakır

Tartıştığı kardeşini beylik tabancasıyla vuran emekli polis tutuklandı

2025-01-20 17:03 - Asayiş

Emeklilere Yüksek Promosyon Yarışı! Diyarbakır'da Bankalar Rekabeti Kızıştırdı

2025-01-18 18:42 - Diyarbakır

Uzmanlar Uyarıyor!

2025-01-20 14:50 - Diyarbakır

Meram Belediyesi taziye araçlarıyla en acı günlerinde de vatandaşların yanında

2025-01-20 13:38 - Güncel

Maç anlatırken kalp krizi geçiren Arıkan, hastaneye kaldırıldı

2025-01-19 21:33 - Güncel

Tekere bağladığı horozuyla, tavuğunu arabasıyla birlikte satışa çıkardı

2025-01-18 09:42 - Güncel

Körfez çamur rengine döndü, dolu yağışı seralara zarar verdi

2025-01-22 21:38 - Asayiş

Gölbaşı’nda süt soğutma tankı dağıtıldı

2025-01-20 15:47 - Güncel

İlgili Haberler

Hemşeri Dernekleri Festivali renkli görüntülerle açıldı

13:08 - Kültür Sanat

Büyükçekmece’de festival coşkusu devam ediyor

11:34 - Kültür Sanat

Konservatuvar adaylarına rehberlik desteği

11:40 - Kültür Sanat

Didim Belediyesi, Altınkum Sanat Sokağı’nda sanat ve dayanışmayı buluşturdu

10:49 - Kültür Sanat

8,5 asırlık çivisiz camide restorasyon sürüyor

10:31 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Diyarbakır'da Güçlü Pasajı Esnafından Güvenlik Çağrısı

15:03 - Diyarbakır

Diyarbakır Surları Depoya Döndü

14:55 - Diyarbakır

Diyarbakır'daki İnşaatlarda Önlemler Artırıldı

13:36 - Diyarbakır

Diyarbakır'da muhtardan aile yılına destek

13:34 - Diyarbakır

İçişleri Bakanlığı destekli proje Diyarbakır'dan ülke geneline yayılıyor

11:52 - Diyarbakır