?>

Vatandaşlar sahte ve düşük ayarlı altın konusunda bilgilendirildi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, son dönemde artan sahte ve düşük ayarlı altın dolaşımına karşı, Kuyumcular Odası iş birliğiyle bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Ekonomi - 4 yıl önce

Esnaf ve Sanatkâr İşleri Dairesi Başkanlığı, Diyarbakır Kuyumcular Odası (DİKO) ile birlikte kentte son dönemde artan sahte ve düşük ayarlı altın dolaşımına karşı, vatandaşa bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’nda bulunan Cep Sinema Salonunda ve Benusen Kadın Yaşam Merkezinde gerçekleştirilen toplantılarda Kuyumcular Odası Başkanı Mehmet Yüksel, sahte ve düşük ayarlı altınlarla ilgili bilgi verdi.
Toplantıda konuşan Diyarbakır Kuyumcular Odası Başkanı Mehmet Yüksel, merdiven altı düşük ayarlı altınların 20-21 ayar olduğunu söyledi.
Bir kuyumcu çeyrek altında 50-100 TL kar ile satış yapıyorsa orada bir anormallik olduğuna dikkat çeken Yüksel, şöyle konuştu:
“Kuyumcular Odası Başkanı olarak bizler de vatandaşa altın alıp satmışız. Kötü niyetli kuyumcu düşük ayarlı merdiven altı altını satınca normal çeyrek bin 700 TL iken bin 400 TL’ye almış ve o da vatandaşa satmıştır. Müşteri, bu kuyumcu ucuz veriyor ve az kazanıyor düşüncesiyle alışverişini yapmıştır. Ama perdenin arkasına baktığımız zaman hiç de öyle değil. Şu anda bir kuyumcunun bir çeyrekte kazandığı kar 20 TL’dir” 

“4 aydır merdiven altı düşük ayarlı altına karşı mücadele veriyoruz”

Kuyumculuk mesleğinin hassas bir meslek olduğunu ifade eden Yüksel, göreve geldiklerinden beri sahte ve düşük ayarlı altın satışıyla mücadele ettiklerini vurguladı.

Yüksel, şunları kaydetti:

“4 aydır merdiven altı düşük ayarlı altına karşı mücadele veriyoruz. Şu an ki sistemimiz tam oturduktan sonra çevre illerle işbirliği içerisine gireceğiz. Başta Güneydoğumuzdaki sonra da Türkiye’nin genelinde merdiven altı ve düşük ayarlı altın dolandırıcılığını bütünüyle düzelteceğiz. Şu an yaptığımız çalışmanın zemini için 3 aylık bir mücadele verildi. Projemiz için valimiz, il emniyet müdürümüz, belediye başkanlarımız ve ilçelerimizdeki başkanlar dahil, bunlarla bire bir konuşuldu.” 

“Jelatinli altınlar devlet kontrolündedir”

Son dönemde Diyarbakır’da artan sahte ve düşük ayarlı altın dolaşımına karşı jelatin sistemine geçtiklerini hatırlatan Yüksel, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Bu Jelatinli altınlar devlet kontrolündedir. Gramı ve ayarı net olan altınlardır. Nereye götürürsen götür aynı fiyata satarsın ve bin yıl da geçse bunun gramı, ayarı değişmez. Çünkü darphane ürünüdür. Bunun dışında düşük ayarlı altınların satılmasına asla izin vermeyeceğiz. Bütün kuyumcularla bunu konuştuk. Vatandaşlarımızdan ricam, lütfen darphane jelatinli altın sistemi dışında asla başka altın almasınlar. Diyarbakır’da şu an zaten satılmıyor. Elinde jelatinsiz altın olan vatandaşlarımız eğer altını satmaya kalkışırsa nerden almışsa oraya götürüp satsın. Kuyumcuya söylersiniz bu ürünü sizden almışız, kuyumcu geri almak zorunda.” 
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır'da gece çalışan belediye otobüslerinin sayısı arttırıldı

2022-08-17 00:00 - -

Elazığ’da çürük hayvansal ürünler ele geçirildi

2022-08-18 00:00 - -

Teknoloji bağımlılığı çocuk ve gençlerin sağlığını tehdit ediyor!

2022-08-20 00:00 - Sağlık

Ailelerin evlat mücadelesi bin 75'nci gününde

2022-08-13 00:00 - Güncel

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar milli otomobil GÜNSEL ile test sürüşü yaptı

2022-08-13 00:00 - Ekonomi

Bingöl’de çıkan orman yangını büyümeden söndürüldü

2022-08-16 00:00 - Güncel

Para, pul, iğne, yüzük: Bu midelerde ne ararsanız var

2022-08-13 00:00 - Sağlık

Kazada ölen yolcunun kimliği tespit edildi

2022-08-14 00:00 - Güncel

’Akıllı ilaç’ kanser hücrelerini kendiliğinden öldürüyor

2022-08-20 00:00 - Sağlık

Türk bayrağının üzerine basarak video çeken kişi Bağcılar’da yakalandı

2022-08-13 00:00 - Güncel

İlgili Haberler

Kuru meyve ihracatında hedef pazar Hindistan

13:54 - Ekonomi

Gümrüklerde 81 milyar 970 milyon liralık kaçakçılık önlendi

12:19 - Ekonomi

Bu elma dalından kopartıldıktan sonra 6 ay boyunca tüketilebiliyor

12:20 - Ekonomi

Kocaelili çiftçinin biberiyesi kozmetik ürününe dönüşüyor

12:25 - Ekonomi

Bereketli hasatta kavun tarlada kilosu 10 TL’den alıcı buluyor

10:31 - Ekonomi

Günün Manşetleri

TEKNOFEST Diyarbakır’da

15:00 - Diyarbakır

Diyarbakır’da öğretmen önlüğü mesaisi

14:58 - Diyarbakır

Diyarbakır’da öğrencilerin baba dediği esnaf: Tek isteği var

14:56 - Diyarbakır

Dicle’de Gaziler Günü’nde anlamlı buluşma

14:42 - Güncel

Çermik’te Ahilik Haftası’nda esnaf buluşması

12:21 - Diyarbakır