?>

Yarım asırdır ’palan’ mesleğini korumaya devam ediyor

Mardin’de "palancı" mesleğinin son temsilcilerinden biri olan Aydın İldoğan, yarım asırdır teknolojiye rağmen mesleğini icra ederek hem ailesini geçindirmeye, hem de unutulmaya yüz tutmuş olan mesleğini devam ettirmeye çalışıyor.

Kültür Sanat - 3 yıl önce

Mardin’de palan ustası olan 58 yaşındaki Aydın İldoğan, 8 yaşında babasından öğrendiği mesleği yarım asırdır sabırla sürdürüyor. Şimdiye kadar 4 çırak yetiştiren İldoğan, çıraklarının da mesleği ellerinde tutmamasıyla teknolojiye rağmen mesleğin varlığını sürdürmeye devam ediyor.
8 yaşından beri mesleğini yürüttüğünü, geçimini bu şekilde sağladığını söyleyen Aydın İldoğan, "Yaklaşık 50 yıldır çalışmaktayım. Bu mesleği babamdan öğrenerek, 8 yaşından beri bu meslekteyim. 4 tane çırak yetiştirdim hiç biri devam etmiyor. 6 kardeşiz bir tek ben devam ediyorum. Bu mesleği yaparak çocuklarımı okuttum. Bizden sonra yetişen olmadığı için bu meslek bitecek. Ondan sonra at, eşek ve katırlara yazık olacak. O zaman kıymetimiz anlaşılacak" dedi.
Halkın semer mesleği ile palancılık mesleğini birbiri ile karıştırdıklarını belirten İldoğan, "Bu mesleğin asıl adı palandır. Semer ile arasındaki fark ise semerde tahta iskele kullanılır. Palanda, el dokuması keçe, kilim kullanılır. Her türlü zorluğa rağmen devam etmekteyiz. Mardin’de son 2 usta kaldık. At, eşek ve katırlara palan yapıyoruz. Daha çok yük binek hayvanları için kullanılmaktadır" diye konuştu.
Palanın içine de kamış odunlarını koyduklarını aktaran İldoğan, "Kamış ise suyun içindeki bataklıktan çıkartılıyor. Toplanılması çok zahmetlidir. Doğubayazıt, Muş, Bitlis’ten getiriyoruz. Çuvaldızın çabuk girmesi için ceylan boynuzu kullanıyoruz. Rahat çalışmak için yağlama yapıyoruz. Ceylan boynuzunu kullanma sebebimiz kuyruk yağı koyduğumuzda asla koku yapmıyor, adeta bir dondurucu görevi görüyor. Bunun da özelliği bu" şeklinde konuştu.
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye Sağlık Araştırması: Obez bireylerin oranı yüzde 20,2 oldu

2023-06-01 10:50 - Sağlık

38. Dicle Fırat Havzası Kulak Burun Boğaz ve Aile Hekimliği Toplantısı gerçekleşti

2023-06-02 13:48 - Sağlık

Eliyle iş yapanların hastalığı: Karpal tünel sendromu

2023-06-01 16:23 - Sağlık

Kulp’u fırtına ve sağanak vurdu (Videolu)

2023-06-04 12:26 - -

Prof. Dr. Balamtekin: Doğru beslenme çocuklarda hayati bir önemdedir

2023-06-02 13:25 - Sağlık

Sigara bağımlılığı tedavi edilebilir bir hastalık

2023-05-31 18:44 - Sağlık

NATO, Kosova’da 700 asker daha konuşlandıracak

2023-06-01 00:54 - Dünya

Artan fiyatlara rağmen fidan ve ağaçlara talep yüksek

2023-05-29 13:07 - Ekonomi

Sivas’ta 4.1 büyüklüğünde deprem

2023-06-03 19:07 - Güncel

Evde sağlık hizmeti için yeni yönetmenlik yayımlandı

2023-06-02 09:29 - Sağlık

İlgili Haberler

Merkezefendi’de halk oyunları kurs kayıtları başladı

10:28 - Kültür Sanat

Çömleğin kalbi Menemen, 45 ülkeyi buluşturacak

10:16 - Kültür Sanat

"Ankara’da deniz mi vardı?" sözü gerçek oldu: 66 milyon yıllık fosil bulundu

10:17 - Kültür Sanat

Tuzla 3’üncü Mercan Caz Günleri coşkusu Ezginin Günlüğü’yle sona erdi: "Tuzla’da sanat, yeşil ve eğlence var"

10:27 - Kültür Sanat

Kutnu kumaşının küçük parçaları geri dönüşümle hediyelik eşyaya dönüşüyor

10:02 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Yıkımın Ortasında Eğitimi Sürdürme Mücadelesi

20:56 - Diyarbakır

Diyarbakır’ın enerji talepleri Bakan Bayraktar’a taşındı

17:21 - Diyarbakır

TEKNOFEST 2026’nın teknoloji finalleri Diyarbakır’da başladı

16:01 - Diyarbakır

Diyarbakır’da hafif ticari araç refüje çarpıp yan yattı: 1 yaralı

15:59 - Diyarbakır

Diyarbakır’da kahve zarflarına Osmanlı dokunuşu

15:52 - Diyarbakır