?>

Yaz aylarında ishal vakalarına dikkat!

Zonguldak İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ertuğrul Güner, "Yaz aylarının gelmesiyle birlikte sıcak havaların etkisiyle mikrobik ishal vakalarında önemli bir artış gözlemlenmektedir dedi.

Sağlık - 1 yıl önce

Zonguldak İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ertuğrul Güner, "Yaz aylarının gelmesiyle birlikte sıcak havaların etkisiyle mikrobik ishal vakalarında önemli bir artış gözlemlenmektedir dedi.
Güner açıklamasında şöyle dedi:"İshal, hem bakteriyel hem de bakteriyel olmayan birçok etkenden kaynaklanabilir. Özellikle yaz aylarında, temiz olmayan suların içilmesi ve bu sularla yıkanan yiyeceklerin tüketilmesi, ishal vakalarının artmasında büyük rol oynamaktadır. Ayrıca, yaz mevsiminde sebze ve meyvelerin iyi yıkanmadan tüketilmesi de bu rahatsızlıkların artmasına sebep olmaktadır. Mikrobik ishallerin başlıca sebepleri arasında E.Coli, Salmonella, Şigella gibi bakteriler ile Giardia, Amip gibi parazitler ve Rotavirüs, Adenovirüs, Norovirüs gibi çeşitli virüsler bulunmaktadır. Bu mikroorganizmalar, içme ve kullanma sularına ve besinlere karışarak hastalıklara neden olmaktadır. Klorlama ve kaynatma gibi yöntemlerle dezenfekte edilmemiş sular ve uygun şartlarda saklanmayan besinler ishal hastalıklarına sebep olmaktadır. İshalli hastalarda ishalin yanında bulantı, kusma, halsizlik, ateş ve kilo kaybı gibi belirtiler de görülebilmektedir. Yaz aylarında besinler hızlı bozulabilmekte olup, bu yüzden yemeklerin günlük olarak pişirilmesi ve soğutulmadan tüketilmesi gerekmektedir. Özellikle yaz aylarında dışarıda, açıkta satılan ve son tüketim tarihi belli olmayan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Bozulmuş gıdaların tüketimi de ishale sebep olabileceğinden, taze pişirilen veya tekrar ısıtılan yemeklerin sıcaklıkta iki saatten fazla bekletilmemesi, ayrıca dondurulmuş gıdaların çözdürüldükten sonra tekrar dondurulmaması önerilmektedir. Sebze ve meyveler ise bol miktarda temiz su ile yıkanması gerekmektedir. Yaz aylarında hijyen kurallarına daha da özen gösterilmelidir. Eller bol su ve sabunla en az 20 saniye boyunca iyice yıkanmalı, kullanılacak suyun temiz olduğundan emin olunmalı ve mümkünse dezenfekte edilmelidir. Gıdalar kapalı ortamda muhafaza edilmeli, hayvanların temas ettiği besinler tüketilmemelidir. İshalli olan kişilerin kullandığı ve ortak kullanılan tuvalet ile lavabolar temizlenerek dezenfekte edilmelidir. Özellikle bağışıklık sistemi düşük hastalar, iki yaşından küçük çocuklar ve 65 yaş üstü yaşlılar, ishalden daha fazla etkilenmekte ve bu grupların ishal sonucunda kaybettikleri sıvının yerine konamaması durumunda, kanlı ishale dönüşebilmektedir. Bu grupların belirtiler göstermesi durumunda derhal bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekmektedir. Genel olarak, kuruyemiş, çikolata ve kızartma gibi gıdalardan uzak durulması önerilmektedir. Yaz aylarında vücudun kaybettiği sıvıyı yerine koymak için bol su içilmeli ve sağlıklı, hijyenik koşullarda hazırlanmış yiyecekler tüketilmelidir. 24 saatten uzun süren ishal, bulantı, kusma, ateş, baş ağrısı ve idrar miktarında azalma durumlarında sağlık kuruluşuna başvurulması önemlidir.
Bu önlemler alınarak, yaz aylarında ishal vakalarının önüne geçmek mümkündür. Halkımızın sağlığı için bu konuda daha dikkatli ve bilinçli olunması gerektiğini önemle hatırlatırız."
Haftanın Öne Çıkanları

Çiftçiler mısır hasadına hazırlanıyor: Gözler alım fiyatında!

2024-08-05 11:15 - Ekonomi

Açık bırakılan pencereden giren hırsız, evde bulunan para ve altınları çaldı

2024-08-05 11:00 - Asayiş

İnşaatta Yüksekten Düşen İşçi Hayatını Kaybetti

2024-08-03 16:11 - Bölge

Aile hekimleri uyarıyor: Sıcak havalarda dışarı çıkmayın

2024-08-01 14:34 - Sağlık

Bitlis’te evlerinin önü lağımla dolan mahalle sakinleri yetkililere seslendi

2024-08-01 13:35 - Bölge

Polis Denetimlerinde Çocuklara Özel İlgi ve Hediyeler Verildi

2024-08-03 11:48 - Bölge

Kırmızı Listede Terörist ve Çeşitli Suçlara Yönelik Kapsamlı Müdahale

2024-08-05 13:50 - Bölge

Parmaksız Kasap Şerif Gücük’ün Azmi

2024-08-06 11:45 - Bölge

Diyarbakır’da Haniyye İçin Gıyabi Cenaze Namazı

2024-08-02 16:34 - Diyarbakır

Fıstıkta 180 bin ton rekolte bekleniyor

2024-08-03 16:58 - Bölge

İlgili Haberler

Adana’da kalp ve damar cerrahisi uzmanları güncel yaklaşımları değerlendirdi

10:37 - Sağlık

Sakinleşmek için yapılıyor, yanlış amaçla uygulanırsa zarara yol açıyor

10:23 - Sağlık

Eczacıdan bağışıklık sistemini güçlendirmek için tavsiyeler

10:33 - Sağlık

Kalori hesabı tarihe karışıyor

10:36 - Sağlık

Nefes darlığı hastalığına dikkat

09:51 - Sağlık

Günün Manşetleri

Diyarbakır'ın Tarihi Haburman Köprüsü, Kış Aylarında Kartpostallık Görüntüler Sunuyor

15:53 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Tekel Bayisine Patlayıcı Atan 2 Çocuk Yakalandı

13:56 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Kağıt Toplayıcısından İnsanlık Dersi: Hamit Aslan’ın Hayvanlara Olan Fedakarlığı

13:34 - Diyarbakır

Diyarbakır Final Lisesi Öğrencileri Uluslararası Matematik Olimpiyatında Türkiye’yi Temsil Edecek

13:29 - Diyarbakır

Diyarbakır-Kulp Yolunda Minibüs Şarampolde Asılı Kaldı: Faciadan Dönüldü

13:24 - Diyarbakır