USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

DSİ’den 2025 Hamlesi: 64 Bin Hektar Yeni Alan Sulamaya Açılıyor

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ), 2025 yılında 64 bin hektarlık yeni alanı sulamaya açarak Türkiye’nin sulanabilir tarım arazisini 7 milyon 334 bin hektara çıkaracak.

DSİ’den 2025 Hamlesi: 64 Bin Hektar Yeni Alan Sulamaya Açılıyor

Türkiye Tarımında Verimlilik Hedefi Büyüyor

Devlet Su İşleri (DSİ), tarımsal üretimde verimliliği artırmak ve su kaynaklarını daha etkin kullanmak için yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. 2025 yılında 64 bin hektarlık yeni alanın sulamaya açılmasıyla birlikte, Türkiye’de sulanan toplam arazi miktarının 7 milyon 334 bin hektara ulaşması planlanıyor.

Geçtiğimiz yıl 70 bin hektarlık alanın sulamaya açılmasıyla sulanan toplam arazi 7 milyon 27 bin hektara yükselmişti. Yeni projelerle birlikte, modern sulama altyapısının ülke genelinde yaygınlaştırılması hedefleniyor.


Arazi Toplulaştırmasında Yeni Rekor Hedefi

2026 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda, tarım arazilerinin korunması ve modern üretim yöntemlerinin desteklenmesi öncelikli hedefler arasında yer alıyor. Bu kapsamda, arazi toplulaştırma çalışmalarının 2025 yılı sonunda 9,6 milyon hektara ulaşması, tescili tamamlanan alanın ise 7,8 milyon hektara çıkması öngörülüyor.

Yeni dönemde 450 bin hektarda toplulaştırma çalışması yürütülecek; 352 bin hektarlık arazide ise tescil işlemleri tamamlanacak.

Etüt ve Haritalandırmada Büyük Atılım

Tarım alanlarının daha verimli kullanılabilmesi amacıyla yapılan etüt ve haritalandırma çalışmaları da hız kazanıyor. 2024’te 755 bin hektarlık alanda tamamlanan çalışmaların, 2025’te 3,6 milyon hektara, 2026’da ise 5,4 milyon hektara çıkarılması planlanıyor.

Kapalı Sistemle Su Tasarrufu Artıyor

Su kaynaklarının daha verimli kullanılması amacıyla açık kanalet sistemleri, kapalı borulu sulama modelleriyle değiştiriliyor. Türkiye genelinde depolama tesislerinin sayısı 1.802’ye ulaşırken, 2025 yılı içinde devreye alınacak 22 baraj ve 7 göletle toplam depolama kapasitesinin 183 bin 739 hektometreküpe yükselmesi bekleniyor.

Sayaçlı Sulama ve Arıtılmış Su Kullanımı Yaygınlaşıyor

Tarımda su tüketimini azaltmak amacıyla ölçümlü sulama sistemleri yaygınlaştırılıyor. Türkiye genelinde sulama altyapısının yüzde 36’sı borulu sisteme dönüştürülmüş durumda. Şu ana kadar 377 sulama tesisinde 56 bin 550 sayaç bulunurken, yıl içinde 80 tesiste 12 bin yeni sayaç daha kurulacak.

Bununla birlikte, arıtma tesislerinden elde edilen suyun tarımsal sulamada kullanılması için projeler de geliştiriliyor. Bu sayede hem su tüketimi azaltılacak hem de tarımsal üretimde sürdürülebilirlik güçlendirilecek.

Su ve Verimlilik Odaklı Yeni Dönem

DSİ’nin 2025 yılı yatırımlarıyla birlikte Türkiye, tarımda hem verimliliği hem de su yönetimini güçlendirmeyi hedefliyor. Kapalı sistem sulama, toplulaştırma projeleri ve arıtılmış su kullanımı gibi uygulamalar, tarımsal üretimin geleceğinde sürdürülebilir bir model oluşturacak.

KAYNAK: İLKHA