USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

Kazan ateşinden derin dondurucuya

Diyarbakır’ın kırsal bölgelerinde misafire hazırlık geleneği teknolojiyle birlikte değişti. Eskiden etler kavurma yapılarak saklanırdı, şimdi ise taze et olarak derin donduruculara konuluyor.

Kazan ateşinden derin dondurucuya

Teknolojinin gelişmesiyle Diyarbakır'da kavurma geleneği artık yok denecek kadar az durumda. Kırsal kesimde yaşayanlar, taze çimenlerde otlanan kuzu ve danalarını keserek kavurma yapar, kış mevsiminde yemeklerine et yerine kullanırdı.

Ancak şimdi  her evde buzdolabı ya da derin dondurucu bulunuyor. Kesilen hayvanlar, parçalar halinde hazırlanıp derin donduruculara konuluyor.

Diyarbakırlı Halil Kaya, “Baharda yeşil ve taze otlarla beslenen hayvanlar, etleri daha lezzetli olur diye kesilip Eylül veya Ekim aylarında kazanlarda pişirilerek kavurmaya dönüştürülüyordu. Kış mevsiminde de pişen yemeklere konuluyordu. Bu gelenek artık çok fazla yok. Her zaman ete ulaşma imkanı bulunuyor. Ayrıca kavurma yapma yerine derin donduruculara konuluyor. Kavurma ise şimdi sadece sabah kahvaltılarda şumurta ile hazırlanıp sofralara konuluyor” dedi.

Diyarbakır’ın kırsal kesimlerinde gelen misafirler için kuzu kesilmesi geleneği ise devam ediyor. Köylerde gelen misafir için evin sahibi kuzularından birini yemek için keserek hazırlar. Köz ateşte pişirilen etler sulu kavurma ya da sebzeli yemek olarak misafire ikram edilir. Yörenin ünlü Karacadağ pirinci eşliğinde tadına doyum olmayan etler afiyetle yenilir.  

Kavurmayı ise şimdi sabah kahvaltılarında ısıtmadan ya da yumurta ile tavada hazırlayıp sofralarımıza koyuyoruz.  Yaşı geçkin olanlar kavurma denince “Hani eski günlerdeki kavurma” diye hayıflanıyor.