<div data-end="688" data-start="323">Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen ve “dünyanın en pahalı baharatı” olarak bilinen safranda bu yıl yüzler gülüyor. Yaz aylarının kurak geçmesi nedeniyle ekimine geç başlanmasına rağmen, sonbahardaki soğuk ve yağışlı hava çiçeklenmeyi artırarak hasat süresini uzattı. Böylece ekim-kasım aylarında devam eden hasat, bu sezon yaklaşık 10 gün daha uzun sürecek.</div> <div data-end="688" data-start="323"></div> <div data-end="960" data-start="690">Ağustos ayında toprakla buluşan ve boyu 15 ila 30 santimetreye ulaştığında toplanan safran; gıda, ilaç ve kozmetik sektörlerinde yoğun olarak kullanılıyor. Aynı zamanda öksürük, astım, bronşit, bağışıklık ve cilt sorunları gibi birçok rahatsızlığa iyi geldiği biliniyor.</div> <div data-end="1386" data-start="962">Safranbolu’nun Yukarıçiftlik köyü Keten Mahallesi’nde üretim yapan İsmail Yılmaz, bu yılki verimden oldukça memnun olduklarını söyledi. Yağışların etkisiyle çiçeklenmenin arttığını ifade eden Yılmaz, “Normalde hasadın kasım ayının 10’u gibi bitmesini bekliyorduk. Ancak bu hafta aldığımız güzel yağmur sonrası tarlalar yeniden çiçeklendi. Bir hafta, hatta 10 gün daha hasat devam edebilir. Bu üretici için büyük şans,” dedi.</div> <div data-end="1386" data-start="962"></div> <div data-end="1733" data-start="1388">Geçen yıla göre daha yüksek üretim yaptıklarını belirten Yılmaz, sonbaharın serin ve yağışlı geçmesinin verimi olumlu etkilediğini vurguladı. Safranın güncel satış fiyatına da değinen üretici, “Şu anda 1 gramı 600 liradan alıcı buluyor. Kilogram fiyatı ise 600 bin lira olarak belirlendi. Günün şartları bunu gerektiriyor,” ifadelerini kullandı.</div> <div data-end="1984" data-start="1735">Bu yıl safran tarlalarının ziyaretçi yoğunluğuyla dikkat çektiğini belirten Yılmaz, birçok kişinin hem ürün satın almak hem de tarlalarda fotoğraf çekmek için bölgeye geldiğini aktararak Safranbolu’nun bu alanda artık daha fazla tanındığını söyledi.</div> <div data-is-only-node="" data-is-last-node="" data-end="2299" data-start="1986">Safran üretiminin Türkiye genelinde yaygınlaşmaya başladığını belirten Yılmaz, “Basının desteğiyle Safranbolu’nun safranı dünyaya duyuldu. Artık ülkenin dört bir yanından safran soğanı ve yumrusu almak için gelenler var. Türkiye’nin birçok bölgesinde de artık ciddi üretim yapılıyor,” diyerek sözlerini tamamladı.</div>