Gaziantep Şehir Hastanesi, bir ilke daha imza atarak tıp dünyasında nadiren rastlanan bir vakayı başarıyla tedavi etti. Doğduğunda göğüs kemiği (sternum) bulunmayan ve kalbi göğüs kafesi dışında yer alan 20 günlük bir bebek, hastanenin Göğüs Cerrahisi ekibi tarafından gerçekleştirilen zorlu operasyonla hayata tutundu.
Doğum sonrası solunum sıkıntısı şikayetiyle yenidoğan yoğun bakım ünitesine alınan bebekte, yapılan tetkiklerle “Ectopia Cordis” adı verilen nadir bir doğumsal göğüs duvarı anomalisi tespit edildi. Yaklaşık 200 bin doğumda bir görülen bu hastalıkta, kalp göğüs kafesinin dışında yer alıyor ve sadece ince bir deriyle dış etkenlere karşı korunabiliyor.
Ameliyatı gerçekleştiren Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Birak, operasyonun detaylarını şu sözlerle anlattı:
“Bebeğimizin göğüs kemiği doğuştan yoktu. Kalp dış etkilere tamamen açıktı. Yapay protez yerine, kendi kıkırdak dokusunu kullanarak yeni bir göğüs kemiği oluşturduk. Oldukça hassas bir cerrahi müdahaleydi, ancak operasyon başarılı geçti. Bebeğimiz sağlıklı bir şekilde taburcu edildi.”
Bu tür ileri düzey cerrahilerin, artık bölge dışına sevk edilmeden Gaziantep’te de yapılabileceğini belirten Gaziantep Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ilgın Türkçüoğlu, şunları söyledi:
“Bu ameliyat, bölgemizde ilk kez uygulandı ve bilimsel literatürde yer alan 38. vaka olarak kayda geçti. Hastanemiz adına gurur verici bir başarıya imza attık. Amacımız, ileri düzey sağlık hizmetlerini Gaziantep’te sunarak hastalarımızı başka illere göndermeden tedavi edebilmek.”
Başarılı operasyon sonrası bebeğin sağlık durumu iyiye giderken, aile ve sağlık ekibi yaşanan gelişmeden büyük mutluluk duydu.
KAYNAK: İLKHA
