?>

Adır Adası eşsiz dokusuyla büyülüyor

Van Gölü’nün yüzölçümü bakımından en büyük adası olan ve ‘martı cenneti’ olarak bilinen Adır Adası, el değmemiş eşsiz tabiat dokusuyla büyülüyor..

- - 8 yıl önce

Van Gölü’nün yüzölçümü bakımından en büyük adası olan ve ‘martı cenneti’ olarak bilinen Adır Adası, el değmemiş eşsiz tabiat dokusuyla büyülüyor. Tuşba ilçesinin Yaylıyaka Mahallesi açıklarında Van Gölü’nün kuzeydoğu bölgesinde yer alan Adır Adası, ilkbaharda yavrulama döneminde milyonlarca martıya ev sahipliği yapıyor. Özellikle martıların yumurtlama dönemiyle birlikte ziyaretçilerinin gözdesi haline gelen ada, belgesellere konu olacak eşsiz bir güzellik sunuyor. Ziyaretçiler Yaylıyaka Mahallesi’ndeki iskeleden kiraladıkları balıkçı tekneleri ile adaya geçip, burada martılar eşliğinde doyumsuz manzaranın keyfini çıkarıyor. Martı popülasyonuyla ün kazanan adayla ilgili İHA muhabirine konuşan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayatı Koruma Merkez Müdürü Yrd. Doç. Dr. Lokman Aslan, martıların yakın zamanda kuluçkaya yatacağını belirtti. Doç. Dr. Aslan, “Adır Adası bir yerleşim yeri olmadığı için martılar için uygun yerlerdendir. Şu an adada martılar üremeye başlamış ve kuluçkaya yatmak üzeredir. Bir ay sonra yeni bireyler ortaya çıkacak. Kuş popülasyonu bu yıl epey artmış. Yaklaşık bir milyon 200 bin martı var ve bu sayı 3 ile çarpılacak” dedi. “Adır Adası büyüledi” Doğa tutkunu Zeliha Gürler ise, Van halkının tabiata değer verdiğini dile getirdi. Ziyaretleri esnasında martıların yumurtlama dönemine denk gelmeleriyle bir deneyim kazandıklarını ifade eden Gürler, “Van halkının tabiata bu kadar değer vermesi ve korumaya çalışması takdir edilecek bir davranıştır. Adır Adası büyüledi. Adanın tabiatına hayran kaldık. Martıların yumurtlama dönemine denk gelmemiz de bizim için ayrı bir deneyim oldu” diye konuştu. Van’ın görülmesi gereken ender şehirlerden bir tanesi olduğunu ifade eden bir diğer doğa tutkunu Zeynep Kaykayoğlu da, Adır Adası’nın kendisini büyülediğini ifade etti.

Haftanın Öne Çıkanları

Amed Sportif Faaliyetler PFDK’ya sevk edildi

2018-05-03 00:00 - -

Diyarbakır’da Avrupa Kültürel Miras Yılı buluşmaları

2018-05-07 00:00 - -

Cizre’de ‘Namazla Diriliş İkinci On Yıl’ programı düzenlendi

2018-05-10 00:00 - -

Diyarbakır’da Sinema Günleri mayıs ayı programı ile devam ediyor

2018-05-03 00:00 - -

Bingöl’de uyuşturucu operasyonları: 6 şüpheli tutuklandı

2018-05-03 00:00 - -

Siirt’te hasta ve engellilere seyyar sandık kurulacak

2018-05-03 00:00 - -

Hakkari’de ″Tarım ve İnsan″ konulu fotoğraf sergisi

2018-05-10 00:00 - -

İhtiyaç sahibi ailelere kömür yardımı

2018-05-07 00:00 - -

Adır Adası eşsiz dokusuyla büyülüyor

2018-05-10 00:00 - -

Diyarbakır’ın Çermik ilçesi Karataş Mahallesi mevkisinde öğrencileri taşıyan servis aracı şarampole yuvarlandı. Yaralıların olduğu bölgeye çok sayıda ambulans sevk edildi.

2018-05-07 00:00 - -

İlgili Haberler
Günün Manşetleri

Halı sahada kavga Diyarbakır dahil 3 ili kaçırdı

01:36 - Diyarbakır

Diyarbakır Ulu Camii’nde Asırları Aşan Zaman Tanığı

23:22 - Diyarbakır

Diyarbakır’ın Tarihi Kalbi Ulu Cami, Yaz Akşamlarında Ziyaretçi Akınına Uğruyor

23:17 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Karpuz Fiyatları Çakıldı: Kilosu 15 Liraya Kadar Geriledi

23:12 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Kavurucu Sıcaklık: Termometreler 42 Dereceyi Gördü

23:07 - Diyarbakır