?>

‘Antik Çağdan Günümüze Muğla Mutfağı’ kitabının ikincisi çıkıyor

Muğla Valiliği koordinesinde, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) ortaklığıyla ve değişik kurum ve kuruluşların destekleriyle ilk kitabı çıkan ‘Antik Çağdan Günümüze Muğla Mutfağı’ kitabının ikincisinin hazırlıkları devam ediyor.

Kültür Sanat - 2 ay önce

Muğla Valiliği koordinesinde, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) ortaklığıyla ve değişik kurum ve kuruluşların destekleriyle ilk kitabı çıkan ‘Antik Çağdan Günümüze Muğla Mutfağı’ kitabının ikincisinin hazırlıkları devam ediyor.

Turizm, Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmecileri Derneği (TURYİD) Başkan Yardımcısı ve Marka İletişim Uzmanı Ebru Koralı, MSKÜ Ortaca MYO Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selma Atabey, Valilik AB ve Dış İliskiler Bürosundan Doç.Dr. Buket Ballıel Ünal ile Kapurcuk Akademi sahibi Av. S. Ece Baysal Güngör Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık’ı ziyaret ederek kitap hakkında bilgi verdiler.

Antik Çağdan Günümüze Muğla Mutfağı adlı ilk eser; Antik döneme ait 35, Osmanlı dönemine ait 6, yöresel ve günümüze ait 25 yemek tarifi olmak üzere toplam 66 özgün tariften oluşuyor. Kitap, Muğla mutfağının binlerce yıla yayılan tarihi birikimini kapsamlı ve bütüncül bir bakış açısıyla ele alındı.

Eser; Muğla ve çevresinde yürütülen arkeolojik kazılarda görev alan kazı başkanlarının, kendi bölgelerine ait yemek kültürü ve beslenme alışkanlıklarına ilişkin sunduğu bilimsel veriler doğrultusunda hazırlandı. Bölüm yazarları tarafından kaleme alınan ilçelerin coğrafi konumu, demografik yapısı ve tarihi süreçleri, kazı alanlarında tespit edilen arkeolojik keşifler ile desteklendı.

Editörlerce hazırlanan ürün bazlı bölümler, Muğla mutfağını yüz yıllardır zenginleştiren tarımsal ve doğal ürünleri ele alırken, bu ürünlerle şekillenen yemek tarifleri aracılığıyla tarihten günümüze uzanan güçlü bir gastronomi hafızası sunuyor.

Sağlık alanında da büyük önem taşıyan ikinci kitap, ilk eserde yer alan 66 tarifte kullanılan ürünlerin insan sağlığı üzerindeki etkilerini bilimsel veriler ışığında ele aldığı açıklandı. Uzman akademisyenler, sağlık profesyonelleri ve editörlerin katkılarıyla başlatılan bu çalışma; geleneksel mutfağın yalnızca kültürel değil, aynı zamanda koruyucu ve destekleyici sağlık boyutunu da ortaya koymayı hedefliyor.
KAYNAK : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Karadeniz'de vurulan gemilerle ilgili iki ülkeye uyarı

2025-12-17 14:47 - Siyaset

Özgür Özel mezarı başında rakı içmişti

2025-12-16 18:59 - Siyaset

Cem Küçük Sadettin Saran'dan sonraki büyük isme işaret etti

2025-12-21 14:02 - Asayiş

Esad'ın nerede ve nasıl yaşadığı ortaya çıktı!

2025-12-17 14:43 - Dünya

Sadettin Saran'ın ifade işlemleri tamamlandı

2025-12-21 13:48 - Asayiş

Görüntü Umreden! Bakışlar Olay Oldu

2025-12-20 13:00 - Güncel

FETÖ'nün yeğeni Yasir Gülen yakalandı

2025-12-20 11:49 - Asayiş

Seyir halindeki yolcu otobüsü alev alev yandı

2025-12-22 13:10 - Asayiş

Yeni İttifak Mı Geliyor! Erbakan 3 Partinin İsmini Saydı

2025-12-18 13:42 - Siyaset

Bülent Tezcan Hakkında Şok İddia! Gerçek Ortaya Çıktı

2025-12-19 15:24 - Siyaset

İlgili Haberler

Ramazan sahnesinde Alp Arslan rüzgarı

11:30 - Kültür Sanat

Koza Han’da masalar geri döndü, vatandaş yeniden tarihle buluştu

09:52 - Kültür Sanat

"Orman Koruyucuları" hem eğlendirdi hem öğretti

10:29 - Kültür Sanat

Uçakta Sıcak Lahmacun Dönemi Başladı

12:10 - Kültür Sanat

Öğrenciler marşla girdi, mehterle karşılandı

00:57 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da Akaryakıt Fiyatları 66 TL’yi Geçti

22:51 - Diyarbakır

Dicle Kaymakamı Mustafa Atış’tan Polislerle İftar Buluşması

22:36 - Diyarbakır

Çüngüş’te Otomobil Bariyerlere Çarptı

20:59 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Yardıma Giderken Kaza

20:50 - Diyarbakır

Bağlar’da İşçileri Taşıyan Minibüs Duvara Çarptı: 12 Kişi Yaralandı

20:35 - Diyarbakır