?>

Bölgede Pamuk Hasadı Başladı

Türkiye’de pamuk üretiminin yaklaşık yüzde 45’inin gerçekleştiği Şanlıurfa’da hasat sezonu başladı. GAP ile sulanabilir alanların artması sayesinde pamuk ekim alanı 3 milyon dekara ulaşırken, bu yıl 1,5 milyon tonun üzerinde rekolte bekleniyor. Bölge ekonomisinin lokomotiflerinden biri olan pamuk, hem çiftçinin yüzünü güldürüyor hem de tekstil sektörüne can veriyor.

Ekonomi - 5 ay önce

Şanlıurfa – Türkiye’nin "beyaz altın" olarak bilinen stratejik tarım ürünlerinden pamuğunda hasat dönemi başladı. Ülke genelinde pamuk üretiminin yaklaşık yüzde 45’ini karşılayan Şanlıurfa’da, tarlalar yeniden hareketlenirken çiftçiler ürünlerini toplamaya başladı.
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) sayesinde sulanabilir tarım alanlarının artmasıyla birlikte bölgede pamuk ekimi her geçen yıl daha da yaygınlaşıyor. 2025 sezonunda pamuk ekili alan 3 milyon dekara ulaşırken, bu yıl 1 milyon 500 bin tonun üzerinde kütlü pamuk rekoltesi hedefleniyor.
Pamuk üreticisi İbrahim Çaylan, hasat sevincini şu sözlerle dile getirdi:
"Nisan ayından bu yana yoğun emek harcadık. Şimdi hasat zamanı geldi. Umudumuz, hem verimin yüksek hem de satış fiyatının iyi olması. Maliyetlerimiz arttı, ancak pamuk iyi para ederse bu emeklerin karşılığını alırız. Bu hem çiftçiye hem ülke ekonomisine katkı sağlar."

Pamuk: Sadece Tarım Ürünü Değil, Stratejik Bir Hammadde

Ziraat Mühendisi Mehmet Bilgin, pamuk üretiminin küresel önemine dikkat çekerek, Şanlıurfa’nın Suruç ilçesindeki bir tarladan yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:
"Pamuk, artan dünya nüfusuyla birlikte stratejik önemi giderek artan bir tarım ürünüdür. ABD, Çin, Hindistan, Pakistan ve Brezilya gibi ülkeler dünya pamuk üretiminin büyük kısmını karşılıyor. Türkiye de bu ülkeler arasında önemli bir oyuncudur. Pamuk fiyatı, buğday ya da arpa gibi devlet tarafından belirlenmez. Global piyasa ve dolar kuru etkili olur. Bu nedenle pamuk, tıpkı petrol gibi uluslararası değeri olan bir üründür."
Bilgin ayrıca, hasat edilen pamuğun çırçır fabrikalarında işlendikten sonra ipliğe, ardından da tekstil ürünlerine dönüştüğünü belirtti.

Şanlıurfa’nın “Fırat Altını” Ekonomiye Hayat Veriyor

Ziraat Mühendisi Abdurrahman Aydoğdu ise pamuğun yalnızca çiftçiler için değil, Türkiye ekonomisi ve sanayi için de büyük önem taşıdığını vurguladı:
"Ülkemizde üretilen pamuğun yüzde 40’ı Şanlıurfa’dan sağlanıyor. Bu sadece çiftçinin değil, tekstil sanayisinin, iplik üretiminin ve hayvancılıkta kullanılan küspe sanayisinin de temel hammaddesidir."

İstihdam ve İhracatın Güvencesi

Pamuk, başta tekstil olmak üzere birçok sektör için kritik bir hammadde olması nedeniyle, Şanlıurfa ve çevresinde binlerce kişiye istihdam sağlıyor. Uzmanlar, 2025 hasat sezonunda rekolte ve kalite açısından olumlu bir tablo bekliyor.
Şanlıurfa pamuğu, tarladan çırçır fabrikalarına, oradan da iplik ve tekstil tesislerine uzanan yolculuğuyla hem iç piyasada hem de ihracatta Türkiye’ye önemli katkılar sunmaya devam ediyor.
KAYNAK: İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Devlet Bahçeli’nin Hayatı ve Bekarlık Kararı

2025-09-28 15:28 - Siyaset

Acıbadem Kent Hastanesi Yeni Yüzüyle İzmir'de Sağlığın Merkezi Oluyor

2025-09-29 10:55 - Sağlık

Erken Seçim Açıklaması: Meclis Koridorları Çalkalanıyor

2025-10-02 15:23 - Siyaset

Eski Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad öldü mü? Zehirlendiği iddia edildi

2025-10-04 13:50 - Dünya

Erdoğan'ın doktoru 'helal tıp' istedi

2025-10-02 15:35 - Siyaset

DEM Parti Diyarbakır’da Basınla Buluştu

2025-10-01 15:57 - Siyaset

Sevilay Tuncer: Döngüsel yeşil ekonomi sadece çevreyi değil, ekonomiyi de büyütür

2025-09-30 00:27 - Siyaset

Batman'da Aile Hekimlerine Yönelik Dermatoloji Eğitimi Düzenlendi

2025-10-01 13:47 - Eğitim

Trump: Bugün Erdoğan ile olanları duyduğunuzda gerçekten çok etkileneceksiniz

2025-09-28 14:31 - Siyaset

ABD’yi İsrail Konusunda İkna Etmek Gerek

2025-10-03 14:18 - Siyaset

İlgili Haberler

Samsun’da 2 ayda 258 bin yolcuya hizmet verildi

09:51 - Ekonomi

Milyonlarca emeklinin gözü bayram ikramiyelerinde

13:05 - Ekonomi

Made in EU, Türk sanayicisine moral oldu

12:49 - Ekonomi

Manisa’da toplu ulaşımda indirim

13:30 - Ekonomi

Akaryakıtta Beklenen Büyük Zam Geri Çekildi mi!

00:34 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Diyarbakır Ulu Camii önünde Dünya Kudüs günü açıklaması

16:05 - Diyarbakır

Megaron İnşaat Diyarbakırspor’dan 2. Lig Yolunda Net Başlangıç

16:02 - Diyarbakır

Diyarbakır'da 4 Yaşındaki kız'dan Duygulandıran İstiklal Marşı

14:48 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Konut Satışları Yüzde 31 Arttı: İkinci El Piyasası Öne Çıktı

14:01 - Diyarbakır

Tarladan Geçen Domuz Sürüsü Kamerada

13:53 - Diyarbakır