Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te 4 Ekim gecesi düzenlenen hükümet karşıtı protestolar, şiddet olaylarına dönüştü. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı ele geçirmeye çalışan protestocularla polis güçleri arasında çıkan çatışmalarda 21’i polis, 6’sı gösterici olmak üzere toplam 27 kişi yaralandı.
Gürcistan Çalışma, Sağlık ve Sosyal Koruma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, olayların gece saatlerinde doruk noktasına ulaştığı ve yaralıların hastanelerde tedavi altına alındığı bildirildi.
"Bu, Hükümeti Devirme Girişimidir"
Başbakan İrakli Kobakhidze, yaşanan olayları sert bir dille eleştirerek, bunların sadece bir sokak hareketi olmadığını vurguladı. “Bu yaşananlar, devlet kurumlarını hedef alan açık bir darbe girişimidir” diyen Kobakhidze, "Devleti yasa dışı yollarla devirmeye çalışanlar çok sert bir yanıtla karşılaşacak. Kanunlar sonuna kadar uygulanacaktır" ifadelerini kullandı.
Olayların Fitilini Yerel Seçimler Ateşledi
Protestolar, muhalefet partilerinin son yerel seçimlerin sonuçlarını tanımadıklarını açıklamasının ardından organize edildi. Binlerce kişi, Tiflis’teki Özgürlük Meydanı’nda toplanarak hükümet karşıtı sloganlar attı. Kalabalığın bir kısmı Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na doğru yürüyüşe geçti.
Polis, göstericilerin saraya yaklaşmasını engellemek için biber gazı ve tazyikli su kullanarak müdahalede bulundu. Protestocular ise polise taş ve çeşitli cisimler fırlatarak karşılık verdi. Orbeliani Meydanı'nda da taraflar arasında sert çatışmalar yaşandığı bildirildi.
Olaylara karışan bazı kişilerin gözaltına alındığı, güvenlik önlemlerinin şehir genelinde artırıldığı belirtildi. Tiflis’te tansiyonun halen yüksek olduğu bildiriliyor.