?>

DİSİDER: Barınma Hakkı Kutsaldır, Konut Krizi Derinleşiyor

Diyarbakır Sanayici ve İş Dünyası Derneği (DİSİDER), konut, kira ve arsa fiyatlarındaki kontrolsüz artışlara dikkat çekerek toplumsal kriz uyarısında bulundu.

Diyarbakır - 7 ay önce

Diyarbakır Sanayici ve İş Dünyası Derneği (DİSİDER), son dönemde hızla artan konut, kira ve arsa fiyatlarına karşı kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bir basın toplantısı düzenledi. DİSİDER Başkanı Şeyhmus Akbaş, açıklamasında barınma hakkının ciddi bir toplumsal krize dönüştüğünü belirterek önemli uyarılarda bulundu.
Şehir merkezlerinde yaşanan kontrolsüz fiyat artışlarının yalnızca ekonomik değil, sosyal bir krizi de tetiklediğini dile getiren Akbaş, “Konut ve kira fiyatlarındaki fahiş artışlar artık sadece dar gelirli vatandaşları değil, orta sınıfı da etkiliyor. Bu, sürdürülebilir bir tablo değil” dedi.

“Sermaye Sanayiden Kopuyor, Emlak Sektörüne Kayıyor”

Akbaş, arsa ve konut piyasasındaki spekülatif fiyat artışlarının üretimi teşvik etmesi gereken sermayeyi sanayi yerine emlak sektörüne yönlendirdiğini ifade etti. “İnşaat malzemelerinde ve işçilikte ciddi bir maliyet artışı yaşanmamasına rağmen fiyatların bu kadar yükselmesi ekonomik temelden uzak, spekülatif bir piyasa yapısının göstergesidir” şeklinde konuştu.

“Konut, Bir Yatırım Aracı Değildir”

Konutun temel bir insan hakkı olduğunun altını çizen Akbaş, “Konut, ticari bir kazanç aracı değil; herkesin güvenli, sağlıklı ve insanca yaşaması için bir gerekliliktir. Bu konuda tüm sektör paydaşlarını daha duyarlı, sorumlu ve adil olmaya davet ediyoruz” dedi.

TOKİ Modeli Sosyal Konut Üretimine Yayılmalı

DİSİDER Başkanı, Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) deprem konutlarında gösterdiği başarıların, sosyal konut üretiminde de örnek alınması gerektiğini vurguladı. Akbaş, “Hazine ve TOKİ’ye ait arsalar, yapı kooperatiflerine ve konut üreticilerine uygun fiyatlarla tahsis edilirse hem TOKİ’nin yükü azalır hem de fiyatlar dengelenir” önerisinde bulundu.

Yerel Yönetimlere Çağrı: Arsa Rantı Engellenmeli

Yerel yönetimlere de önemli görevler düştüğünü belirten Akbaş, “Arsa rantı mutlaka kontrol altına alınmalı, uydu kent projeleri hayata geçirilmeli ve ucuz konut üretim mekanizmaları hızla devreye alınmalıdır” dedi.

“Barınma Hakkı Kutsaldır”

Açıklamasını “Barınma hakkı kutsaldır ve bu hakkı korumak hepimizin ortak sorumluluğudur” sözleriyle tamamlayan Akbaş, DİSİDER olarak sürece katkı sunmaya hazır olduklarını belirtti.
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır’ın Tarihi Surlarında Tarihe Açılan Kapılar

2025-07-23 13:40 - Diyarbakır

Silvan’ın Kürtçe Adı nedir

2025-07-25 13:41 - Diyarbakır

Diyarbakır'da demirciler zorda

2025-07-29 13:20 - Diyarbakır

Yaz ayları için beslenme uyarısı

2025-07-26 13:06 - Diyarbakır

Diyarbakır'da havuz yoksa römork var

2025-07-29 11:02 - Diyarbakır

Alev savaşçıları halı sahada dinlendi

2025-07-27 07:57 - Güncel

Diyarbakır’da Ailelerin Direnişi Sıcaklara Rağmen Sürüyor

2025-07-28 14:32 - Diyarbakır

YKS Tercih listesi nasıl hazırlanmalı?

2025-07-25 11:48 - Diyarbakır

Diyarbakır’da artık bıçak kemiğe dayandı Gazze İçin Ayağa Kalkıldı

2025-07-28 10:51 - Diyarbakır

Minik Elif ve kardeşiden anlamlı mektup ve bağış

2025-07-24 16:44 - Diyarbakır

İlgili Haberler

Diyarbakır il sağlık müdürlüğü’nden 14 mart tıp bayramı’na özel marş ve klip

15:19 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Trafikte Tehlikeli Görüntü

13:53 - Diyarbakır

Diyarbakır’da doğal taşlara ilgi artıyor: turistlerin gözdesi bazalt taşı

12:52 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Bayram Tatlısına Yoğun Talep

12:34 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Yolun Karşısına Geçen Vatandaş Hayatını Kaybetti

12:27 - Diyarbakır

Günün Manşetleri

Diyarbakır il sağlık müdürlüğü’nden 14 mart tıp bayramı’na özel marş ve klip

15:19 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Trafikte Tehlikeli Görüntü

13:53 - Diyarbakır

Diyarbakır’da doğal taşlara ilgi artıyor: turistlerin gözdesi bazalt taşı

12:52 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Bayram Tatlısına Yoğun Talep

12:34 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Yolun Karşısına Geçen Vatandaş Hayatını Kaybetti

12:27 - Diyarbakır