?>

Diyarbakır’da Kışlık Peynir Mesaisi Başladı

Diyarbakır’da vatandaşlar, yaz aylarında üretilen daha yağlı ve ekonomik peynirleri kış için depolamaya başladı. Bu yıl bol yağış sayesinde süt üretiminin artması, peynir fiyatlarının geçen yıla göre büyük ölçüde sabit kalmasını sağladı.

Tarayıcınız video oynatmayı desteklemiyor...

Diyarbakır - 1 ay önce

Diyarbakır’da kışlık peynir hazırlıkları hız kazandı. Yaz döneminde doğal meralarda beslenen hayvanlardan elde edilen sütle üretilen peynirleri tercih eden vatandaşlar, hem kalite hem de fiyat avantajından yararlanmak için alımlarını erkene çekti.

Bölgede bu yıl yağışların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, meraların uzun süre yeşil kalmasına katkı sundu. Verimli otlaklarda beslenen hayvanların süt verimindeki artış, peynir üretimine de olumlu yansıdı. Artan üretim sayesinde peynir fiyatlarında ciddi bir yükseliş yaşanmazken, vatandaşlar kışlık ihtiyaçlarını karşılamak için pazarlara ve süt ürünleri satış noktalarına yöneldi.
Yaklaşık 25 yıldır soğuk hava deposu işletmeciliği yapan Engin Dinç, peynir alımlarının ilkbahar aylarında başladığını belirterek, vatandaşların ürünleri aylarca depoladıktan sonra kışın tükettiğini söyledi. Yaz aylarında üretilen peynirlerin daha kaliteli ve uygun fiyatlı olduğunu ifade eden Dinç, bu nedenle yoğun talep gördüğünü kaydetti.

Piyasada farklı bölgelerden gelen peynirlerin kilogram fiyatlarının 300 ila 350 lira arasında değiştiğini aktaran Dinç, özellikle Karacadağ peynirinin yüksek yağ oranı ve lezzeti nedeniyle daha fazla tercih edildiğini dile getirdi. Soğuk hava depolarına olan talebin de arttığını belirten Dinç, depolama kapasitesinin doluluk oranının üst seviyelere ulaştığını söyledi.
Öte yandan Tarihi Sur ilçesindeki peynirciler çarşısında esnaflık yapan Ömer Aybak da köylerde hazırlanan peynirlerin salamura yöntemiyle tenekelere doldurularak soğuk hava depolarında muhafaza edildiğini anlattı. Yaz aylarında üretilen peynirlerin belirli bir süre dinlendirildikten sonra tüketildiğini ifade eden Aybak, kış aylarında aynı kalitede peynir üretiminin mümkün olmadığını belirtti.

Aybak, yazın 250-280 lira seviyelerinde satılan bazı peynir çeşitlerinin kış aylarında 450-500 liraya kadar çıkabildiğini vurgulayarak, vatandaşların bu nedenle yaz döneminde toplu alım yapmayı tercih ettiğini söyledi.
Uzmanlar ve sektör temsilcileri, bu yılki yağışların süt ve süt ürünleri üretimine olumlu katkı sunduğunu, bunun da hem üreticiyi hem de tüketiciyi rahatlattığını ifade ediyor.

KAYNAK: İHA

Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır’ın Çınar İlçesinde Trafik Kazası

2026-06-22 11:44 - Diyarbakır

Mahmut İrtem’den Diyarbakır Olay’a Anlamlı Ziyaret

2026-06-21 14:35 - Diyarbakır

Diyarbakır Yasa Dışı Bahis Ağının Finans Merkezi Çökertildi

2026-06-16 16:19 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Buğday ve Arpa Hasadında Verim Sevinci

2026-06-19 15:25 - Diyarbakır

Kavurucu Sıcaklar Alarm Veriyor 60 Vilayette Turuncu Uyarı

2026-06-20 15:41 - Dünya

Diyar İnter’den Tarihi Başarı

2026-06-18 11:58 - Diyarbakır

Dicle Kaymakamından Jandarma Personeline Başarı Belgesi

2026-06-22 10:27 - Diyarbakır

Yolculuğuna Çıkacak Sürücülere Kritik Uyarılar

2026-06-17 15:11 - Bölge

Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'ndeki Rakibi Belli Oldu

2026-06-17 14:14 - Spor

5,5 Büyüklüğünde Deprem

2026-06-16 14:44 - Dünya

İlgili Haberler

Diyarbakır'da kadın girişimciler ev ekonomisine güç katıyor

16:07 - Diyarbakır

Diyarbakır'da yılların cuma geleneği yaşatılıyor

15:34 - Diyarbakır

Diyarbakır'da esnaf ve vatandaşlardan dilencilere tepki

15:32 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Elazığ caddesi'nde park tepkisi

15:20 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Söz Devletin...

14:58 - Diyarbakır

Günün Manşetleri

Diyarbakır'da kadın girişimciler ev ekonomisine güç katıyor

16:07 - Diyarbakır

Diyarbakır'da yılların cuma geleneği yaşatılıyor

15:34 - Diyarbakır

Diyarbakır'da esnaf ve vatandaşlardan dilencilere tepki

15:32 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Elazığ caddesi'nde park tepkisi

15:20 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Söz Devletin...

14:58 - Diyarbakır