?>

Diyarbakır’da Sessiz Misafirler

Diyarbakır kırsalında kullanılmayan eski kerpiç evler, yıkılmaya yüz tutmuş olmalarına rağmen doğanın yeni sakinlerine ev sahipliği yapıyor. Baykuşlardan serçelere kadar birçok kuş türü, bu evlerin boş odalarını yuva haline getiriyor.

Diyarbakır - 3 ay önce

Diyarbakır’ın eski kırsal mahallelerinde yıllardır kaderine terk edilmiş kerpiç evler, sadece geçmişin izlerini taşımakla kalmıyor, aynı zamanda doğanın sessiz canlılarına da yuva oluyor. Kapıları kırık, pencereleri boş olan bu evler, gün batımında kanat sesleriyle canlanıyor.
Özellikle gece sessizliğinde duyulan baykuş ötüşleri, bu evlerin yeni sahiplerini gözler önüne seriyor. Kerpiç duvarların arasında yuvalarını kuran kuşlar, hem korunaklı bir barınak buluyor hem de şehrin kalabalığından uzak kendi düzenlerini kuruyor.
Mahalle sakinleri, yıllardır boş kalan bu evlerde akşam saatlerinde kuşların giriş çıkışını izlediklerini anlatıyor. Serçeler gündüzleri pencerelerden girip çıkarken, baykuşlar geceleri sessiz kanat çırpışlarıyla gökyüzüne karışıyor. Bazen güvercin sürüleri bile bu evlerin tavan aralarında kendine yer buluyor.
Bu durum, insan eliyle terk edilen mekânların doğa tarafından yeniden sahiplenildiğini gösteriyor. Kentin hızlı değişimine karşı kerpiç evler, geçmiş ile bugün arasında bir köprü olduğu kadar doğa için de bir sığınak haline geliyor.
Ancak bu evlerin çoğu yıkılma tehlikesi altında. Yağmur ve rüzgârla aşınan duvarlar her geçen yıl biraz daha çökerken, kuşların yuva olarak seçtiği alanlar da azalıyor. Eğer bu yapılar tamamen ortadan kalkarsa, kuşların şehirdeki barınma alanları da yok olacak.
Uzmanlara göre bu tablo, doğa ve şehir yaşamının nasıl iç içe geçtiğini gösteren önemli bir örnek. İnsanların terk ettiği alanlar, hayvanlar için yaşam alanına dönüşüyor. Kent kültürünün korunması için yapılan çalışmaların, aynı zamanda bu doğal yaşamı da gözetmesi gerektiği vurgulanıyor.
Haftanın Öne Çıkanları

Hastanede Skandal Doktor Tepki Çekti: Bakanlık Harekete Geçti

2025-08-27 14:38 - Asayiş

Yemen’de İsrail Saldırısı: Başbakan Ahmed Galib el-Rehavi ve Çok Sayıda Bakan Öldü

2025-09-01 12:16 - Dünya

İsrail, Gazze’ye Yönelik Saldırıların İlk Aşamasını Başlattı

2025-09-01 12:17 - Dünya

Şehit ve Gazilerden Genelkurmay Başkanı Bayraktaroğlu’na destek

2025-09-02 13:02 - Diyarbakır

Pencereye konan kumru ne anlama geliyor

2025-08-27 14:30 - Kültür Sanat

Kadın mide ameliyatı sonrası öldü aile hastaneyi talan etti

2025-08-28 10:21 - Asayiş

TBMM’ye kayıtlı araçla uyuşturucu taşıyan şahsa 11 yıl 8 ay hapis cezası

2025-08-28 14:44 - Asayiş

Süt devine rekabet soruşturması

2025-08-28 14:32 - Güncel

Aç Kalan Kurtlar Ahıra Saldırdı: 111 Koyun Telef Oldu

2025-08-30 15:27 - Bölge

Bu telefon kullanıcılarına kötü haber

2025-08-29 13:49 - Bilim ve Teknoloji

İlgili Haberler

Diyarbakır Ahşap Oymacılığı Geleceğe Taşınıyor: Ustalardan Sanata Yolculuk

11:20 - Diyarbakır

Diyarbakır’ın On Gözlü Köprüsü, Soğuk Havalara Rağmen Turist Akınına Uğruyor

10:26 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Feci Kaza: Takla Atan Araçta Bir Kişi Hayatını Kaybetti

10:14 - Diyarbakır

Çermik'te Kask Takmayan Motosiklet Sürücüsüne Ceza

09:44 - Diyarbakır

Diyarbakır’da 15 Yaş Altı Sosyal Medya Kullanımı İçin Yeni Düzenleme Geliyor

16:36 - Diyarbakır

Günün Manşetleri

Diyarbakır Ahşap Oymacılığı Geleceğe Taşınıyor: Ustalardan Sanata Yolculuk

11:20 - Diyarbakır

Diyarbakır’ın On Gözlü Köprüsü, Soğuk Havalara Rağmen Turist Akınına Uğruyor

10:26 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Feci Kaza: Takla Atan Araçta Bir Kişi Hayatını Kaybetti

10:14 - Diyarbakır

Çermik'te Kask Takmayan Motosiklet Sürücüsüne Ceza

09:44 - Diyarbakır

Diyarbakır’da 15 Yaş Altı Sosyal Medya Kullanımı İçin Yeni Düzenleme Geliyor

16:36 - Diyarbakır