?>

Müteahhit Kendini İhbar Etti

Şanlıurfa’da kendi inşa ettiği binanın betonundan şüphelenen müteahhit, karot testi yaptırarak kusuru tespit etti. Yasal süreçleri başlatıp binayı kendi talebiyle mühürleten ve yıktıran Ömer Çorbacı, inşaat sektöründe örnek bir duruş sergiledi.

Tarayıcınız video oynatmayı desteklemiyor...

Bölge - 11 ay önce

Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesinde, depremde yıkılan bir yapının yerinde dönüşüm kapsamında yeniden inşa süreci sıra dışı bir gelişmeyle gündeme geldi. Korkukent Mahallesi'nde 7 katlı bir binanın yapımını üstlenen yüklenici firma sahibi ve inşaat müteahhidi Ömer Çorbacı, kullanılan betonun kalitesinden şüphelenerek aldığı önlemle takdir topladı.
İnşa sürecinde kullanılan betonun ilk testlerde standartlara uygun çıkmasına rağmen, Çorbacı bağımsız bir laboratuvara yeniden karot testi yaptırdı. Test sonuçları, betonun dayanıklılığının olması gerekenin çok altında olduğunu ortaya koydu. Projede C25 beton kullanılması gerekirken, C30 sınıfı beton alındığı ve buna rağmen mukavemet değerinin yalnızca 8 MPa olduğu belirlendi.
Durumu resmi mercilere bildiren Çorbacı, yapının mühürlenmesini ve yıkım sürecinin başlatılmasını sağladı. 5 katı tamamlanmış olan bina, alınan güvenlik önlemlerinin ardından iş makineleriyle kontrollü şekilde yıkıldı.

“İnsanların Yaşayacağı Yapıda Risk Alamazdım”

Basına açıklamada bulunan Ömer Çorbacı, "Burası daha önce depremde yıkılmış bir yapıydı. Aynı acıları tekrar yaşatmamak için her detayı titizlikle inceliyoruz. Beton testlerinden kuşkulandık ve özel bir laboratuvardan destek aldık. Maalesef beton mukavemeti olması gerekenin çok altındaydı. İnsan hayatı söz konusu olunca hiçbir risk alınamazdı. Yasal süreci başlatıp kendi binamı yıktırdım" dedi.

“İki Yıl Geçti Ama Hâlâ Ders Alınmamış”

Şanlıurfa İnşaat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Ahmet Melik ise olayla ilgili yaptığı değerlendirmede, “6 Şubat depremlerinin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen benzer hatalar yapılmaya devam ediyor. Bu olay, yapı denetim süreçlerinin ve beton üretim tesislerinin daha sıkı denetlenmesi gerektiğini açıkça ortaya koyuyor” dedi.

Mimarlar Odası: “Müteahhit Sektöre Örnek Oldu”

Şanlıurfa Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Pirkan Kılıç da, "Bu yapıdaki betonla insanlar yaşamaya başlasaydı, telafisi mümkün olmayan sonuçlar yaşanabilirdi. Ömer Bey'in sorumluluk alması ve kendi binasını yıktırması sektöre örnek olmalıdır. Her müteahhit aynı sorumluluğu taşımalı" şeklinde konuştu.

“İkinci Defa Aynı Acıyı Yaşıyoruz”

Binada daire sahibi olan Osman Doğrudağ ise yaşananlardan duyduğu üzüntüyü dile getirerek, "Depremde evimizi kaybettik, şimdi de yeniden yapılan binamız yıkıldı. Ama bu karar doğru bir karar. İnsan hayatı bu kadar ucuz olmamalı. Bu sürecin sorumlularından hesap sorulmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Haftanın Öne Çıkanları

Marmara Adası’nda arazi yangını başladı

2025-08-25 00:47 - Asayiş

Diyarbakır nüfusu her yıl düzenli artıyor

2025-08-28 00:11 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Damla Kehribara Yoğun İlgi

2025-08-23 11:10 - Diyarbakır

Diyarbakır’da 17 Yıllık Acı Gerçek

2025-08-25 10:24 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Tarih Yeniden Yazıldı

2025-08-26 13:25 - Diyarbakır

Diyarbakır'dan tatil için gitmişlerdi: 2 Ölü 10 yaralı

2025-08-24 12:29 - Diyarbakır

Kütük Balı Hasadı Başladı: Kilosu dudak uçuklattı

2025-08-26 11:49 - Bölge

Müteahhit Kendini İhbar Etti

2025-08-28 09:58 - Bölge

Diyarbakır’da yarım asırlık el emeği

2025-08-26 16:28 - Diyarbakır

Silvan’da feci kaza: Tır saman yüklü kamyona çarptı sürücü öldü

2025-08-27 15:02 - Diyarbakır

İlgili Haberler

Patnos’un güzelliğine gölge düşüren görüntüler

11:37 - Bölge

Malatya protokolünü buluşturan düğün

14:11 - Bölge

Asırlık lezzet Patnos’ta yaşatılıyor

10:07 - Bölge

Anadolu’da leyleklerin göç hazırlığı

09:28 - Bölge

Gercüş’te tarım ekiplerinden bağ küllemesine karşı yerinde inceleme

09:32 - Bölge

Günün Manşetleri

Diyarbakır'da TÜGVA Yaz Okulu Final Heyecanı

16:57 - Diyarbakır

Seyyar Satıcıların Yeni Adresi Urfa Kapı Oldu

15:20 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Osmanlı Aynalarına Yoğun İlgi

13:28 - Diyarbakır

Diyarbakır'da İngilizce Destekli Eğitimle Uluslararası Kariyer Fırsatı

13:10 - Diyarbakır

Tarihi ve manevi mirasa gönüllü sahip çıkıyor

12:40 - Diyarbakır