?>

Domatesler Avrupa ve ABD Sofralarında

Elazığ’ın Alatarla köyünde 2 bin dönüm arazide yetiştirilen domatesler, 600 işçinin emeğiyle toplanıp kurutuluyor. Organik üretimle elde edilen 15 bin tonluk domates, başta ABD, Fransa ve İngiltere olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor.

Tarayıcınız video oynatmayı desteklemiyor...

Bölge - 3 ay önce

Elazığ’da Kurutulmuş Domates İhracatıyla Tarımda Büyük Atılım

Elazığ’ın Alatarla köyünde 2 bin dönüm tarım arazisine ekilen domatesler, 600’e yakın tarım işçisinin yoğun emeğiyle toplanıyor ve kurutularak dünya pazarlarına sunuluyor. Özellikle Avrupa ve Amerika pazarına gönderilen Elazığ domatesleri, hem bölge ekonomisine katkı sağlıyor hem de Türkiye’nin tarım ihracatında önemli bir yer tutuyor.
Tarla sahiplerinden Mehmet Sait Çetinkaya, domates üretiminin yıl boyunca sürdüğünü belirterek, “İlkbaharda 300 kişiyle başladık, hasat döneminde 600’e yakın kişiyle çalışıyoruz. Domatesler toplandıktan sonra kurutmalık olanlar makine veya bıçak yardımıyla ikiye bölünüp tuzlanıyor ve güneş altında doğal yollarla kurutuluyor. Bu yıl 15 bin ton yaş, 300 ton da kuru domates rekoltesi bekliyoruz” dedi.
Çetinkaya, iç pazarın yanı sıra Amerika, Fransa, İngiltere ve Hollanda başta olmak üzere çok sayıda ülkeye kuru domates gönderdiklerini ifade ederek, “Kuru domatesi 4 Euro’dan, yaş domatesi ise 9-10 TL arasında pazarlıyoruz” şeklinde konuştu.

Domatesler Organik ve İlaçsız Yetiştiriliyor

Tarlada çalışan işçilerden Selami Ağul ise bu işi yaklaşık 10 yıldır yaptığını belirterek, “7 aydır bu tarladayız. Domatesleri adeta bir çocuk gibi büyütüyoruz. İlaç kullanmadan tamamen doğal yöntemlerle üretim yapıyoruz. Eskiden elle domates kesiyorduk, şimdi teknoloji sayesinde traktörle kesim yapabiliyoruz” dedi.
Sabahın ilk ışıklarıyla başlayan mesailerini güneş batana kadar sürdürdüklerini aktaran Ağul, “Domatesleri kurutup hem yurtiçine hem de yurtdışına gönderiyoruz. Burada yapılan işin kalitesi Avrupa’dan talep görüyor” şeklinde konuştu.

10. Aya Kadar Sürecek Hasat

Elazığ’da kurutmalık domates üretimi Ekim ayının sonuna kadar devam edecek. Organik üretim süreci ve iş gücüne dayalı sistemle, bölgedeki tarım ekonomisi canlanırken, Elazığ domatesleri dünya sofralarında yerini almaya devam ediyor.
Haftanın Öne Çıkanları

Genç Model Üst Geçit Kazasında Hayatını Kaybetti

2025-08-20 14:15 - Asayiş

Başkan Sekmen’e Anjiyo Yapıldı

2025-08-20 14:21 - Asayiş

Seçimi Kaybeden Başkan Tunceli’de Arı Yetiştiriciliğine Başladı

2025-08-26 13:21 - Bölge

Seçim Stratejisinde Önemli Dönemeç

2025-08-21 13:56 - Siyaset

Etik Başkanı İşler: "Hedefimiz Ege’yi turizmde hak ettiği yere taşımak"

2025-08-23 16:28 - Güncel

İsrail, Nasır Hastanesi Katliamını "Trajik Kaza" Olarak Nitelendirdi

2025-08-26 13:31 - Dünya

Kılıçdaroğlu ve Dündar Arasında Sert Polemik

2025-08-24 15:56 - Siyaset

Türk Tankeri İsabet Aldı Diplomatik Girişimler Başladı

2025-08-20 14:05 - Dünya

Nevzat Bahtiyar’ın Telefonundan Çıkan Video Gündem Oldu!

2025-08-23 14:26 - Güncel

Dışişleri Bakanlığı'ndan Süleymaniye Uyarısı: Vatandaşlarımız İçin Güvenlik Tedbirleri Alındı

2025-08-23 13:43 - Siyaset

İlgili Haberler

500 Yıllık Osmanlı Mirası Mevlevihane Yeniden Hayat Buldu

15:16 - Bölge

Tunceli’de minikler, derse sporla hazırlandı

14:54 - Bölge

Son dakika Van'da deprem mi oldu?

11:45 - Bölge

Kıyı Ege’de Sağanak Uyarısı: Marmara ve İç Bölgelerde Sis ve Don Tehlikesi

11:12 - Bölge

Yüksekova’da Telefon Bataryası Patladı Aile Ölümden Döndü

13:52 - Bölge

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da 15 Yaş Altı Sosyal Medya Kullanımı İçin Yeni Düzenleme Geliyor

16:36 - Diyarbakır

Osman Özköylü’nün Skandal Sözlerine Tepki Yağıyor

15:32 - Diyarbakır

Diyarbakır dahil 81 ilde elektrikte yeni dönem

15:24 - Diyarbakır

Dicle Nehri'nde Su Seviyesi Tarihi Dip Noktaya İndi

14:34 - Diyarbakır

Diyarbakır’da 112 Acil Sağlık Çalışanlarına Anlamlı Ziyaret

14:10 - Diyarbakır