?>

Diyarbakırlı Kadın Esnaf, Nostaljik Kahve Fincanlarını Yeniden Hayata Döndürüyor

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yaşayan Filiz Parlak, kahve tutkusunu sanata dönüştürerek unutulmaya yüz tutmuş nostaljik fincanları onarıp yeniden mutfaklara kazandırıyor. Her biri farklı bir hikâye taşıyan fincanlar, geçmişle bugünü buluşturuyor.

Diyarbakır - 4 ay önce

Sur’un tarihi sokaklarında nostaljik bir hikâye yeniden can buluyor. Kahve içme tutkusunu mesleğe dönüştüren Filiz Parlak, küçük atölyesinde yüzlerce eski fincanı onarıp hayata döndürüyor. Parlak’ın titizlikle restore ettiği her fincan, geçmişin zarafetini bugünün estetiğiyle birleştiriyor.

Kahve kültürüne ve sunum estetiğine küçük yaşlardan beri ilgi duyduğunu belirten Parlak, sıradan fincanlar yerine geçmişin izlerini taşıyan ürünlerle çalıştığını belirterek,“Kahve içmeyi ve sunumlarını her zaman severdim. Ama beni asıl etkileyen, eski fincanların taşıdığı hikâyeler oldu. Her biri bir dönemin tanığı gibi. Bugün dükkanımda çoğu eşi bulunmayan 100’den fazla nostaljik fincan yer alıyor.”

Eski Fincanlara Yeni Bir Hayat

20 metrekarelik atölyesinde çalışmalarını sürdüren Filiz Parlak, kırılmış, rengi solmuş ya da kullanılmaz hale gelmiş fincanları özenle onarıyor.
“Bir zamanlar evlerin baş köşesinde yer alan sarı kahve fincanları, çini işlemeli modeller ya da el boyaması fincanlar vardı. Zamanla modaya yenik düştüler. Ben bu ürünleri çöpe gitmeden kurtarıp yeniden mutfaklara kazandırıyorum.” dedi.

“Eski Eşyalar Ruh Taşır”

Parlak’a göre nostaljik fincanların her biri birer kültür mirası. “Toplumun her zaman bu tür çalışmaları anlamadığını biliyorum ama ben eski eşyaların ruh taşıdığına inanıyorum. Modern dünyanın tekdüze moda anlayışına karşı, kültürümüzü yaşatmak istiyorum.” ifadelerini kullandı.

Vatandaşlardan Yoğun İlgi

Sur’da açtığı atölyede sergilenen nostaljik fincanlar, hem geçmişi hatırlatıyor hem de geri dönüşüm bilincine katkı sağlıyor. Ziyaretçiler fincanları kimi zaman süs eşyası, kimi zaman da günlük kullanım için satın alıyor.
Parlak, yaptığı işi şu sözlerle özetliyor:“Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır derler. Ben de o fincanlara yeniden değer kazandırıyorum.”

Diyarbakır’da kültürel mirasa sahip çıkarak geleneksel değerleri yaşatmaya çalışan Parlak, hem geri dönüşüm bilinciyle hem de sanatsal dokunuşlarıyla dikkat çeken bir esnaf olarak örnek gösteriliyor.
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır’da Yol Çalışması Alanında Feci Kaza: Genç Hemşire Hayatını Kaybetti

2025-10-29 11:21 - Diyarbakır

İsmail Küçükkaya'nın yeni adresi belli oldu

2025-10-29 13:18 - Güncel

Bakan Kurum Kiralık ve Satılık Konutların Detaylarını Paylaştı

2025-10-29 13:23 - Ekonomi

Hamsinin kilosu 50 liraya kadar düştü

2025-10-29 11:30 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajı

2025-10-29 13:10 - Siyaset

Kenya'da uçak düştü: 12 ölü

2025-10-29 13:12 - Dünya

Diyanet'ten 29 Ekim mesajı: Atatürk ve tüm büyüklerimizi saygı ve minnetle yad ediyoruz

2025-10-29 13:08 - Güncel

Müzik dünyasını yasa boğan ölüm!

2025-10-29 13:06 - Asayiş

Diyarbakırlı Kadın Esnaf, Nostaljik Kahve Fincanlarını Yeniden Hayata Döndürüyor

2025-10-29 13:57 - Diyarbakır

Muğla'da peş peşe deprem oldu! Önce Datça sonra Marmaris sallandı

2025-10-29 13:17 - Güncel

İlgili Haberler

Diyarbakır’da Akaryakıt Fiyatları 66 TL’yi Geçti

22:51 - Diyarbakır

Dicle Kaymakamı Mustafa Atış’tan Polislerle İftar Buluşması

22:36 - Diyarbakır

Çüngüş’te Otomobil Bariyerlere Çarptı

20:59 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Yardıma Giderken Kaza

20:50 - Diyarbakır

Bağlar’da İşçileri Taşıyan Minibüs Duvara Çarptı: 12 Kişi Yaralandı

20:35 - Diyarbakır

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da Akaryakıt Fiyatları 66 TL’yi Geçti

22:51 - Diyarbakır

Dicle Kaymakamı Mustafa Atış’tan Polislerle İftar Buluşması

22:36 - Diyarbakır

Çüngüş’te Otomobil Bariyerlere Çarptı

20:59 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Yardıma Giderken Kaza

20:50 - Diyarbakır

Bağlar’da İşçileri Taşıyan Minibüs Duvara Çarptı: 12 Kişi Yaralandı

20:35 - Diyarbakır