?>

Hububat alım fiyatı beklentiyi karşıladı mı?

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin buğday ve arpa alım fiyatlarının iyi ancak çiftçilerin beklentisini tam anlamıyla karşılamadığını belirten Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, çiftçilere desteklerin artarak devam etmesi gerektiğini söyledi.

Ekonomi - 3 yıl önce

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin buğday ve arpa alım fiyatlarını açıkladı. Buna göre, çiftçi kayıt sistemine kayıtlı çiftçinin eline ton başına ekmeklik buğdayda 9 bin 250 lira, arpada ise 7 bin 500 lira geçecek.
Hububat alım fiyatlarıyla ilgili İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, açıklanan hububat alım fiyatının iyi ancak çiftçinin beklentisini tam olarak karşılamadığını söyledi.
Çiftçilerin beklentilerinin buğdayda ton başına 10 bin TL ve üzeri olduğunu aktaran Aydiş, bu sene verimin iyi olması nedeniyle açıklanan rakamın çiftçiyi çok fazla üzmediğini ifade etti. Mercimeğin ise halen alım fiyatının açıklanmadığını hatırlatan Aydiş, bununla ilgili de bir an önce fiyat belirlenmesi gerektiğini kaydetti.
Nizamettin Aydiş
"Buğdayda beklentimiz 10 bin liranın üzeriydi"
Yağışlarla birlikte bu sene Türkiye genelinde mahsullerin veriminin çok iyi olduğunu belirten Aydiş, "Dolayısıyla verim iyi olunca belirlenen fiyatta iyi karşılanıyor. Tabi ki buğday fiyatında beklentimiz primle beraber tonu 10 bin lira ve üzeriydi ama primle beraber buğdayın tonu 9 bin 250 lira olarak belirlendi. Genel olarak baktığımız zaman üretimimiz iyi olmasından dolayı fena bir rakam değil diyoruz. Arpada da aynı şekilde primle beraber tonu 7 bin 500 lira olarak belirlendi." diye konuştu.
"Mercimek fiyatı bir an evvel belirlenmeli"
Mercimek alım fiyatının da açıklanmasını beklediklerini dile getiren Aydiş, "Mercimekte ise halen fiyat belirlenmiş değil. Onunda bir an evvel belirlenmesi gerekir. Çünkü Batman'da yaklaşık 150 bin dönüm üzerinde mercimek ekimi söz konusu. Yani yaklaşık 40 bin ton civarında mercimek söz konusu ve onunda fiyatının açıklanması gerekmektedir." dedi.
"Verim iyi olduğu için sitem pek olmadı"
Genel olarak kuru arazi şartlarında bu sene buğdayda dekar başı 450-500 kilo civarında verim beklediklerini aktaran Aydiş, "Dolayısıyla fiyatında fena olmadığını söyleyebiliriz. Yine de belirlenen fiyat için hükümete teşekkür ediyorum. Tabi bu konuyu çiftçilerimizle konuşup, görüştük. Verimimizin iyi olmasından dolayı çiftçimizin de sitemi pek fazla olmadı. Yani verimin iyi olması her şeyi iyi yapıyor." ifadelerini kullandı.
Batman'da 600 bin dönüme yakın ekili buğday alanının olduğunu ifade eden Aydiş, Batman ve ilçelerinde buğday hasadından 250 ila 275 bin ton arasında bir rekolte beklentilerinin olduğunu kaydetti.
Yaklaşık 60 bin dönüm civarında ise arpa ekiminin söz konusu olduğunu belirten Aydiş, arpada da verimin iyi olduğunu vurguladı.
"Çiftçiye desteklerin artırılması lazım"
Dolu yağışına rağmen bölge genelinde ekinlerin durumunun iyi olduğuna dikkat çeken Aydiş, şöyle devam etti:
"Çiftçilerimizin desteklenmesi lazım. Çiftçimiz desteklenmezse yarın çiftçiyi tarlada bulamazsınız. Çiftçiye desteklerin artırılması lazım. Çünkü mazota yine zam geldi, dolar yükseliyor, altın yükseliyor ve tarım ürünlerine zamlar gelince ürünlerimizin fiyatı aşağıya çekiliyor. Bundan dolayı artan zamlara karşı çiftçinin mağdur olmaması için hükümetin buna dikkat etmesi gerektiğini düşünüyorum."(İLKHA)
Haftanın Öne Çıkanları

’Ay Lav Yu’ filmi gerçek oldu (Videolu)

2023-06-07 10:09 - -

Türkiye Sağlık Araştırması: Obez bireylerin oranı yüzde 20,2 oldu

2023-06-01 10:50 - Sağlık

38. Dicle Fırat Havzası Kulak Burun Boğaz ve Aile Hekimliği Toplantısı gerçekleşti

2023-06-02 13:48 - Sağlık

Eliyle iş yapanların hastalığı: Karpal tünel sendromu

2023-06-01 16:23 - Sağlık

Prof. Dr. Balamtekin: Doğru beslenme çocuklarda hayati bir önemdedir

2023-06-02 13:25 - Sağlık

Elazığ’da hak sahipliği başvuru süreci yarın başlıyor

2023-06-05 13:30 - -

Mardin’de 22 bin parça tarihi eser ele geçirildi

2023-06-06 11:50 - Güncel

Rektör Demir mezuniyet sergisine katıldı

2023-06-07 11:31 - -

Evde sağlık hizmeti için yeni yönetmenlik yayımlandı

2023-06-02 09:29 - Sağlık

Batı kesimlerde yerel kuvvetli yağış bekleniyor

2023-06-08 09:15 - -

İlgili Haberler

Dolar yeni haftaya güçlü başladı

09:23 - Ekonomi

Altında sert düşüş

09:21 - Ekonomi

Adilcevaz’da asırlık un değirmeni hizmet vermeye devam ediyor

09:27 - Ekonomi

Acar’dan 30 Ağustos mesajı

09:39 - Ekonomi

Milyonluk yerli koçun erkek üçüz yavrusu oldu

09:47 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da hava bir anda döndü

15:59 - Diyarbakır

Diyarbakır Ulu Camii’de sabah buluşması

15:29 - Diyarbakır

Diyarbakır’da 35 yıldır sırtında taşıyor!

14:17 - Diyarbakır

Bismil’de 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 104. yılı kutlandı

13:18 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Nargile içen kişi bayıldı

13:14 - Diyarbakır