?>

Kozan'da Asırlık Zeytin Ağaçlarında Hasat Başladı

Adana’nın Kozan ilçesine bağlı Aslanpaşa Mahallesi'nde, üç asırlık zeytin ağaçlarında hasat mesaisi başladı. Ata yadigârı ağaçlardan toplanan zeytinler, imece usulüyle yağ fabrikalarına gönderiliyor. Bu yıl rekolte düşük olsa da üretici, kendi yağını çıkarmanın mutluluğunu yaşıyor.

Ekonomi - 11 ay önce

Adana'nın Kozan ilçesinde zeytin hasadı, yüzyıllık ağaçlardan toplanan ürünlerle başladı. Aslanpaşa Mahallesi'nde yer alan zeytinliklerde, geçmişi Cumhuriyet öncesine uzanan ağaçlardan elde edilen zeytinler, aile bireyleri ve komşuların imece usulüyle gerçekleştirdiği mesai sonucu toplanarak yağlık olarak fabrikalara gönderiliyor.
Kozan’a bağlı Aslanpaşa Mahallesi’nde çiftçilik yapan Acar ailesi, yaklaşık 10 dönümlük zeytinlikte sezonun ilk zeytinlerini toplamaya başladı. Bahçede 300 yıla kadar ulaşan yaşlarıyla dikkat çeken 78 zeytin ağacı bulunuyor. Bu yıl iklim koşullarının etkisiyle rekoltenin düşük olduğunu belirten üreticiler, yıllık ihtiyaçları olan zeytinyağını bu bahçeden karşılayacaklarını dile getirdi.
Zeytinlerin ağaçlardan tarakla düşürüldüğünü, ardından yerden tek tek toplanarak torbalara konduğunu belirten üretici Ayşe Seher Acar, “Bahçemizde 3 asırlık ağaçlarımız var. Her birinin kendine has bir mazisi var. Hasadı aile içinde imece usulüyle yapıyoruz. Bugün gelinimin ağaçlarını topluyoruz. Bu zeytinler ziraat türü değil, verimi düşük ama yağı çok kıymetli. 5 kilodan 1 kilo yağ çıkıyor. Zorlu ama bereketli bir iş” dedi.
"Zeytin emek istiyor"
Bahçede hasat yapan komşulardan Hürü Yüce de emeğe vurgu yaptı. "Bu yıl bir daldan var, bir daldan yok ama yine de Allah’a şükür. Zeytin kolay bir ürün değil, çok emek istiyor. Komşular olarak birbirimize destek oluyoruz, imeceyle topluyoruz" diye konuştu.
Hasat sürecine katılan Gönül Acar ise “Zeytin küçük olduğu için tek tek topluyoruz, ayıklıyoruz. Zor ama ailece birlikte çalışmak da ayrı bir güzellik. Elde ettiğimiz yağı tüm yıl kullanıyoruz” ifadelerini kullandı.
Rekolte düşük, umut yüksek
Bölge halkı, bu yılki zeytin veriminin geçmiş yıllara göre daha düşük olduğunu ancak geleneksel üretimden vazgeçmediklerini ifade etti. Zeytinyağını sadece geçim kaynağı değil, aynı zamanda kültürel bir miras olarak gördüklerini belirten üreticiler, ata topraklarında üretmeye devam edeceklerini söylüyor.
KAYNAK: İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır 75. Cadde Akşam Saatlerinde Kafe ve Tatlıcılar Dolup Taşıyor

2025-10-14 10:59 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Bir Okul Fabrika Gibi Çalışıyor

2025-10-19 11:59 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Hantepe Eğitim Şehitleri İlkokulu’nda Gerçeği Aratmayan Tatbikat

2025-10-15 01:45 - Diyarbakır

Diyarbakır'da kaç kişi yaşıyor

2025-10-19 13:31 - Diyarbakır

Diyarbakır’da İpekçilik Yeniden Canlanıyor

2025-10-14 11:22 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Bağ Bozumu Başladı

2025-10-19 14:06 - Diyarbakır

Bağlar’da İş Yerine Silahlı Saldırı

2025-10-15 10:20 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Soğuk Hava ile Kelle Paça Talebi Zirveye Ulaştı

2025-10-14 10:26 - Diyarbakır

TikTok Canlı Yayını Suç Makinesini Ele Verdi

2025-10-14 09:24 - Diyarbakır

Dicle Üniversitesi Genç Yeryüzü Doktorları’ndan Topluma Şifa Eli

2025-10-18 13:33 - Diyarbakır

İlgili Haberler

Esnaflar, MHP Kuşadası İlçe Başkanı Taşdemir ile görüştü

10:07 - Ekonomi

Palamut bereketi balıkçıların yüzünü güldürdü

12:45 - Ekonomi

Filyos Limanı’nın bölgesel lojistik ve ticaret merkezi olması hedefleniyor

12:50 - Ekonomi

BTSO’dan ihracata UR-GE gücü

12:52 - Ekonomi

Kadınlar üretiyor, Yıldırım kazanıyor

13:04 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İşte Diyarbakır’da çocukların yeni gözdesi

15:47 - Diyarbakır

Diyarbakır’da 93 yıllık bir ömür, 51 yıllık antika tutkusu

14:58 - Diyarbakır

İstanbul’da Diyarbakır rüzgârı esecek

14:45 - Diyarbakır

Diyarbakır’da tandırın sesi azaldı

14:12 - Diyarbakır

Kulp’ta Bulunan Erkek Cesediyle İlgili Valilikten Açıklama

13:44 - Diyarbakır