?>

Yalçın: Enflasyon verilerinde yaşanan büyük orandaki düşüş, piyasalardaki fiyatlara yansımıyor

TÜİK'in açıklamış olduğu Mayıs ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali YALÇIN, enflasyon verilerinde yaşanan büyük orandaki düşüşün piyasalardaki fiyatlara yansımadığını belirterek öncelikli gündemlerinin temmuz ayında yapılacak maaş düzenlemesi olduğunu vurguladı.

Ekonomi - 3 yıl önce

Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın sosyal medya hesabı üzerinden Temmuz maaş zammı ile ilgili açıklama yaptı.
Yalçın, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada kira tutarlarının enflasyonun en yoğun hissedildiği alan olduğunu belirterek artan kiraların kamu görevlilerinin tayinlerini etkilediğini ve kamu görevlilerine kira yardımının yapılmasının teklifinin değerli ve acil bir önlem olarak gördüklerine dikkat çekti.
"Öncelikli gündemimiz temmuz ayında yapılacak maaş düzenlemesidir"
Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, sosyal medya üzerinden memur maaş zamları konusunda açıklaması şu şekilde:
"TÜİK verilerine göre Mayıs ayı enflasyon rakamı %0,04 olarak açıklandı. Yıllık enflasyon %39,59, Ocak-Mayıs enflasyonu %15,26 ve enflasyon farkı %6,72 olarak gerçekleşti. Yıllık ve aylık bazda enflasyon verilerinde yaşanan büyük orandaki düşüş, piyasalardaki fiyatlara yansımıyor.
TÜİK rakamlarında ve maliyetlerde artış olmamasına rağmen piyasa fiyatlarındaki artış alım gücünü ciddi şekilde düşürüyor. Ocak ayından itibaren maaş/ücretlerin aynı seviyede devam etmesi, bütün sabit gelirlilerin dikkatini çekiyor. Önceliğimiz Temmuz ayında en düşük memur maaşının 22 Bin TL seviyesine çıkması için yapılacak düzenlemedir.
Öte yandan, enflasyonun en yoğun hissedildiği ve gelirin büyük bir bölümünü kapsayan alan ise kira tutarları. Başta büyükşehirlerde ve yaz sezonunun gelmesiyle kıyı şehirlerinde artan kiralar, kamu görevlilerinin başka illere/bölgelere zorunlu tayinine neden olmaktadır. Kamu görevlilerine kira yardımı yapılmasına dair teklifimizin görülmesi değerli; koruma kalkanının hayata geçirilerek uygulanması bu anlamda önemlidir. Enflasyonun çok daha üzerinde gerçekleşen kira artışları krize dönüşmemeli, zaman kaybedilmeden uygulama hayata geçirilmelidir.
Yaşanılan kriz sadece ülkemizde değil dünyanın tamamında; talepte daralmalar, ekonomide sarsılmalar, fiyatlarda yükselişler, piyasalarda küçülmeler ve en önemlisi işsizlik rakamlarında artışlara neden oluyor.
Bütün bu tehditlere ve özellikle işsizliğe karşı alınan önlemlerin, emeği-ekmeği korumaya yönelik olduğunu görüyor ve biliyor, sorunlara çözüm üretme noktasında, emeğin temsilcileriyle paydaş kararlar alınmasını son derece önemli buluyoruz.
Bu çerçevede, Memur-Sen olarak en başından beri kamu görevlilerinin kayıplarını ve bozulan gelir dağılımını, yüksek sesle dile getirdik ve iş barışının sağlanması için gereken adımın zaman kaybedilmeden atılmasını gündemden düşürmedik.
Haklı ve kararlı talebimiz görüldü.
En düşük kamu görevlisi maaşı/ücreti Temmuz ayında net 22 Bin TL olacak. Fakat yapılacak artışın nasıl olacağına yönelik hem kamu görevlilerinin hem de emeklilerinin tereddütleri halen devam ediyor.
Düzenleme, gerek yüzdelik gerek seyyanen olmak üzere adil olmalı, açılan makası daraltmalı, bozulan hiyerarşik yapıyı onarmalı, toplu sözleşme masasının yükünü artırmamalıdır. Daha büyük sorunlara yol açmamak için kesinlikle sosyal diyalog artırılmalı, toplu sözleşme kültürüne ağırlık verilmelidir.
Diğer taraftan, 1. Dereceye gelmiş 470 Bin kamu görevlisine 3600 Ek Gösterge müjdesi de Memur-Sen’in teklifi, mücadelesi ve kararlı duruşuyla netlik kazanmıştır. Meclis açılır açılmaz ilk iş, bu düzenlemenin akıllarda soru işareti bırakmayacak şekilde tamamlanmasıdır.
Memur-Sen ailesinin her bir ferdi, bu süreçte verilen mücadelenin ve kazanımın baş aktörüdür.
Memur-Sen olarak, önümüzdeki 7. Dönem Toplu Sözleşme sürecinin önemini biliyor; masa dışında yapılan düzenlemelerin, sistemin bütün olarak görülmesini engellediğini, ince ayarların/doğru kararların, etraflıca tartışılmayan sorunların başka problemlere sebebiyet verdiğini, her süreçte dile getiriyoruz. 
Bu bilinçle, her bir üyemizin talebini alacak, etraflıca tartışacak, doğru/adil tekliflerle 7.Dönem Toplu Sözleşme masasına gideceğiz."
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye Sağlık Araştırması: Obez bireylerin oranı yüzde 20,2 oldu

2023-06-01 10:50 - Sağlık

38. Dicle Fırat Havzası Kulak Burun Boğaz ve Aile Hekimliği Toplantısı gerçekleşti

2023-06-02 13:48 - Sağlık

Sigara bağımlılığı tedavi edilebilir bir hastalık

2023-05-31 18:44 - Sağlık

NATO, Kosova’da 700 asker daha konuşlandıracak

2023-06-01 00:54 - Dünya

Eliyle iş yapanların hastalığı: Karpal tünel sendromu

2023-06-01 16:23 - Sağlık

Prof. Dr. Balamtekin: Doğru beslenme çocuklarda hayati bir önemdedir

2023-06-02 13:25 - Sağlık

Elazığ’da hak sahipliği başvuru süreci yarın başlıyor

2023-06-05 13:30 - -

Evde sağlık hizmeti için yeni yönetmenlik yayımlandı

2023-06-02 09:29 - Sağlık

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Seçimler eski sistem tartışmalarına son noktayı koydu

2023-05-31 17:01 - Siyaset

Şırnakta silahlı saldırı: 1 kişi hayatını kaybetti

2023-06-05 10:41 - Güncel

İlgili Haberler

Ağustos ayında fiyatı en fazla düşen ürün markette sivri biber, üreticide limon

10:18 - Ekonomi

Dolar yeni haftaya güçlü başladı

09:23 - Ekonomi

Altında sert düşüş

09:21 - Ekonomi

Adilcevaz’da asırlık un değirmeni hizmet vermeye devam ediyor

09:27 - Ekonomi

Acar’dan 30 Ağustos mesajı

09:39 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Diyarbakır Surları’nda dikkat çeken değişim

15:41 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Siren sesiyle harekete geçtiler

15:30 - Diyarbakır

Diyarbakır’da kırtasiyecilerden dikkat çeken çağrı

15:04 - Diyarbakır

Diyarbakır’da öğretmenlere yapay zekâ eğitimi

14:51 - Diyarbakır

Dicle Üniversitesi’nden kuduz uyarısı: Kediden bulaşmaz demeyin

14:47 - Diyarbakır