USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

Diyarbakır’da bir dönemin teknoloji merkezi harabeye döndü

Bir zamanlar kentte teknoloji denince akla ilk gelen adreslerden biri olan iş merkezi, bugün bakımsızlık ve ilgisizlik nedeniyle adeta kaderine terk edilmiş durumda.

Diyarbakır’da bir dönemin teknoloji merkezi harabeye döndü

1995-1997 yılları arasında açılan ve ilk yıllarında dershane olarak kullanılan yapı, sonraki süreçte teknolojik ürünlerin satıldığı önemli bir pasaj haline gelmişti.  

Geçmişte teknolojinin kalbiydi

Yaklaşık 20 yıl boyunca pasaj olarak hizmet veren iş merkezi, özellikle cep telefonu, aksesuar ve çeşitli teknolojik ürünlerin satışının yapıldığı bir merkez olarak öne çıktı. Esnaflardan edinilen bilgilere göre, söz konusu pasaj Diyarbakır’ın teknolojik ihtiyaçlarının büyük bir bölümünü karşılıyor, her gün çok sayıda müşteriyi ağırlıyordu.

Kentte teknoloji alışverişinin ilk adreslerinden biri olarak bilinen iş merkezi, uzun yıllar boyunca yoğunluk ve hareketliliğin merkezi oldu.

Değişen alışkanlıklar ve dijitalleşme etkisi

Zamanla yapının eskiyerek yıpranması ve kentte büyük alışveriş merkezlerinin açılması, pasajın eski cazibesini kaybetmesine neden oldu. Değişen ticaret alışkanlıkları ve dijitalleşmenin etkisiyle vatandaşların uğrak noktası olmaktan çıkan iş merkezinde, esnaflar ayakta kalabilmek için e-ticarete yönelmeye başladı.

Özellikle ilk iki katta bulunan dükkânlar geçmişte yoğun ilgi görürken, bugün aynı hareketlilikten söz etmek mümkün değil.

Üst katlar terk edildi, bina harabeye döndü

İş merkezinin üst katları ise tamamen boşalmış durumda. Binanın son üç katı, bakımsızlık nedeniyle adeta harabeye dönüşmüş halde. Yağışların etkisiyle duvarların çürüdüğü, tavanlardan su sızdığı yapıda kapı ve camların kırıldığı, tuvaletlerin ise kullanılamaz hale geldiği gözlemleniyor.

Boş dükkânların çöplüğe dönmesi, yapının içinde bulunduğu kötü durumu daha da gözler önüne seriyor.

Esnaf çözüm bekliyor

Yıllarca kentin ticari hayatında önemli bir yer tutan iş merkezinde faaliyet gösteren esnaflar, yetkililerden çözüm bekliyor. Hem yapının yenilenmesi hem de yeniden cazibe merkezi haline getirilmesi için adım atılmasını isteyen esnaflar, aksi takdirde pasajın tamamen yok olmasından endişe ediyor.

 

o sohbet