<div> Mardin’e özgü üretim yöntemiyle hazırlanan ve lahor bitkisinden elde edilen doğal renk ile tadını alan Mardin badem şekerleri, son dönemde hem lezzeti hem de sağlığa olan faydalarıyla dikkat çekiyor.</div> <h3><strong>Geleneksel Yöntemle Üretiliyor</strong></h3> <div>Mardin badem şekerlerinin diğer şekerlerden farklı bir üretim tekniğine sahip olduğunu belirten esnaf Rıdvan Görgülü, ürünün ateş üzerinde tavlama yöntemiyle hazırlandığını söyledi.</div> <div> Görgülü, “Mardin'e has yapılan badem şekerlerinde soğutma yapılmaz, ateşte tavlama işlemi ile yapılır. Bu yüzden diğer şekerlerde olduğu gibi kuruma veya sertleşme olmaz. Yumuşak ve taze olur.” dedi.</div> <div></div> <h3><strong>Lahor Bitkisi Şekere Doğal Renk ve Ekşimsi Tat Veriyor</strong></h3> <div>Badem şekerine karakteristik mavi tonunu veren lahor bitkisinin ürünün lezzet profiline de doğrudan katkı sunduğunu aktaran Görgülü, “Şekerde kullanılan lahor bitkisinden elde edilen mavi renk, şekere mayhoş ve ekşimsi bir tat verir. Sürekli ateş üzerinde su vererek bu Mardin badem şekeri elde edilir. Bu şekilde şeker çıtır çıtır olur ve nemini alır.” ifadelerini kullandı.</div> <div></div> <h3><strong>Lahor Bitkisinin Sağlığa Faydaları Dikkat Çekiyor</strong></h3> <div>Lahor bitkisinin yapısal özellikleri nedeniyle sağlık açısından da önemli faydalar sunduğunu belirten Görgülü, bitkinin diş ve ağız sağlığına katkı sağladığını vurguladı. “Lahor bitkisinin özelliği olarak hafif ekşi bir tada sahiptir. Lahor kökü diş çürükleri ve ağız bakterisine iyi gelen özelliklere sahiptir. Bu şekilde sağlığa faydaları da vardır.” diye konuştu.</div> <div></div> <h3><strong>Doğal ve Geleneksel Tatlara İlgi Artıyor</strong></h3> <div>Hem doğal renklendirici kullanımı hem de geleneksel üretim tarzıyla dikkat çeken Mardin badem şekerlerinin, bölgeyi ziyaret eden turistler ve yerel halk tarafından yoğun ilgi gördüğü belirtiliyor.</div>