Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Güney Kore ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gündemdeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, Azerbaycan ziyareti, fon soruşturması ve Terörsüz Türkiye süreci hakkında açıklamalarda bulundu.
Azerbaycan’a 8 Kasım ziyareti planı
Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ilişkilere değinen Erdoğan, 8 Kasım Zafer Günü dolayısıyla Azerbaycan’a gitmeyi düşündüğünü belirtti.
Ziyaretin gerçekleşmesi halinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşmeler yapacağını ifade eden Erdoğan, iki ülke arasındaki ilişkilerin diplomatik temasların ötesinde, ortak tarih ve kültüre dayandığını vurguladı.
Fon soruşturmasında taviz verilmeyecek
Fon soruşturmasına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Erdoğan, haksız kazanç, usulsüzlük ve sermaye piyasalarının manipüle edilmesine yönelik iddiaların titizlikle incelendiğini söyledi.
Devlet Denetleme Kurulu’nun da incelemelerini sürdürdüğünü belirten Erdoğan, soruşturma kapsamında gerekli adımların atıldığını ifade etti.
Erdoğan, olağanüstü tasfiyeler kapsamında ödemelerin başladığını ve sürecin kamu kaynağı kullanılmadan yürütülmesinin temel prensip olduğunu kaydetti.
Terörsüz Türkiye süreci devam ediyor
Terörsüz Türkiye sürecinin kanunla belirlenen çerçevede sürdüğünü belirten Erdoğan, silah bırakma ve tespit çalışmalarının tamamlanmasının ardından yeni aşamaya geçileceğini söyledi.
Sürecin hassasiyetle yürütüldüğünü vurgulayan Erdoğan, Türkiye’nin terörsüz bir geleceğe ulaşması için çalışmaların kararlılıkla devam ettiğini dile getirdi.
Rusya-Ukrayna savaşı için diplomasi mesajı
Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin de konuşan Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile yaptığı görüşmede savaşın sona erdirilmesi için diplomatik adımların önemini ele aldıklarını belirtti.
Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de görüşerek sürecin Rusya ayağını değerlendirmek istediklerini ifade etti.
Türkiye-Güney Kore ilişkilerinde yeni hedef
Güney Kore ziyaretini değerlendiren Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 11 milyar doları aştığını ve hedefin 15 milyar dolara ulaşmak olduğunu açıkladı.
Ziyarette enerji, savunma sanayii, yapay zekâ ve ileri teknoloji alanlarında iş birliği imkanlarının ele alındığını belirten Erdoğan, iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın güçlendirilmesine yönelik çalışmaların süreceğini kaydetti.













