?>

Mühendis Tek-Sen Enerji Sendikası’ndan "toplu sözleşme" açıklaması

Ekonomi - 12 ay önce

Mühendis Tek-Sen Enerji Sendikası Genel Başkanı Mümin Güler, 8’inci Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri kapsamında teklif edilen 8’inci ve 94’üncü maddelere sert tepki göstererek, bu maddelerin kamu çalışanlarının haklarını ve teknik mesleklerin itibarını zedeleyeceğini söyledi.
Mühendis Tek-Sen Enerji Sendikası Genel Başkanı Mümin Güler, bugün gerçekleştirdiği basın açıklamasında 8’inci Dönem Toplu Sözleşme sürecine dair kamuoyunu yakından ilgilendiren değerlendirmelerde bulundu. Güler, yetkili konfederasyonun sunduğu 8’inci maddeyle yalnızca yetkili sendikaya üye olanların ücretsiz yararlanabileceğini, diğer kamu çalışanlarının ise dayanışma aidatı ödemeye zorlanacağını belirtti. Bu düzenlemeye "Anayasa ihlali" diyerek tepki gösteren Güler, farklı sendika tercihlerini ortadan kaldırma çabasına karşı duracaklarını, bunun bir tercih hakkı olduğunu, zorunluluk haline getirilemeyeceğini söyledi.
Teknik hizmetler sınıfına dışarıdan müdahale iddiası
94’üncü maddeyle teknik niteliği olmayan bazı meslek gruplarının Teknik Hizmetler Sınıfı’na dahil edilmesinin hedeflendiğini belirten Mümin Güler, bu teklifin teknik personelin mesleki saygınlığını erozyona uğratacağına dikkat çekerek, meslek onurunu koruma çağrısında bulundu. Bu düzenlemeyle mühendislik, mimarlık ve teknikerlik gibi mesleklerin saygınlığının zedelenme riski taşıdığına dikkat çeken Güler, "Bilgiye ve yüksek sorumluluğa dayalı kadrolar bu kadar kolay değersizleştirilemez. Emeğimiz, sahadaki mücadelemiz bu kadar kolay değersizleştirilemez" dedi.

Mühendislik Meslek Kanunu talebi

Teklif edilen 134’üncü maddeye de değinen Güler, mühendis, mimar ve şehir plancılarının mali ve emeklilik haklarına ilişkin düzenlemelerin 2026 yılı içinde tamamlanmasının öngörüldüğünü belirtti. Ancak yıllardır talep edilen "Mühendislik Meslek Kanunu"na dair herhangi bir ibarenin yer almamasının eksiklik olduğunu vurgulayan Güler, "Toplu sözleşme teklifleri içinde yer alan 134’üncü maddeyle teknik personelin mali ve emeklilik haklarında iyileştirme öngörülüyordu. Yıllardır talep edilen ’Mühendislik Meslek Kanunu’ hâlâ gündemde yok. Mühendislik de artık yasal statüye kavuşturulmalı, bu konuda somut adımlar bekliyoruz. Teknik mesleklerin onuru ve sendikal tercih hakkı için mücadeleyi sürdüreceğiz. Bu maddelere karşı susmayacağız ve geri adım atmayacağız" diye konuştu.

Kaynak: IHA
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır’da Okullar Ne Zaman Açılıyor

2025-08-05 01:37 - Diyarbakır

Nazar duası ve önemi

2025-08-02 16:11 - Güncel

Diyarbakır'ın en sıcak yılları

2025-08-03 12:28 - Diyarbakır

Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığına Tümgeneral Hekimoğlu Atandı

2025-07-31 12:11 - Diyarbakır

Kırklar Dağı’nda Tarihi Keşif İddiası: Nuh’un Gemisi Bu Topraklarda mı Durdu?

2025-08-03 12:02 - Diyarbakır

Diyarbakır Ulu Cami'nin Altında 3 Bin Yıllık Sır

2025-08-05 10:59 - Diyarbakır

Ormanın sessiz bekçisi fotokapana takıldı!

2025-08-01 11:44 - Güncel

Yaşlı bireylere yönelik gezi

2025-07-31 12:29 - Güncel

OSB Başkanı Fidan: Terörsüz Türkiye Süreci Sanayiye Hız Katacak

2025-08-02 23:20 - Diyarbakır

Aziziye’de Emrullah Akpunar’ın Annesine Vefa Dolu Veda

2025-08-05 10:38 - Güncel

İlgili Haberler

Kars’ta arıcılıkta devrim

12:59 - Ekonomi

Fındık tüccarından üreticiye kritik uyarı

11:39 - Ekonomi

Tüpraş, 4 yeni gemiyle filosunu güçlendiriyor

15:49 - Ekonomi

Bakan Bolat: "Artvin esnafına 100 milyon liralık kredi desteği sağlanacak"

10:52 - Ekonomi

Mersin’de üreticiye feromon tuzak ve makine ekipmanı desteği

10:56 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Diyarbakır'da TÜGVA Yaz Okulu Final Heyecanı

16:57 - Diyarbakır

Seyyar Satıcıların Yeni Adresi Urfa Kapı Oldu

15:20 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Osmanlı Aynalarına Yoğun İlgi

13:28 - Diyarbakır

Diyarbakır'da İngilizce Destekli Eğitimle Uluslararası Kariyer Fırsatı

13:10 - Diyarbakır

Tarihi ve manevi mirasa gönüllü sahip çıkıyor

12:40 - Diyarbakır