USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

Diyarbakır’da Kadın Emeğine Yeni Alan: “Keyma Çerçi” Satış Noktası Hizmete Açıldı

Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi bünyesinde kurulan Keyma Kadın Kooperatifi, kadınların el emeğiyle ürettiği yöresel ürünleri satışa sunacağı “Keyma Çerçi” noktasını törenle açtı. Kooperatif, kentin kaybolmaya yüz tutan gastronomi değerlerini yeniden canlandırmayı hedefliyor.

Diyarbakır’da “Keyma Çerçi” Satış Noktası Açıldı

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Gastro İnovasyon Merkezi içerisinde faaliyet gösteren Keyma Kadın Kooperatifi, kadın emeğiyle üretilen yöresel lezzetlerin satışa sunulacağı “Keyma Çerçi” satış noktasının açılışını gerçekleştirdi. Açılış törenine Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, Keyma Kadın Kooperatifi Başkanı Meryem Özdemir Ok ile çok sayıda davetli katıldı.

“Kadınların Emeği Artık Görünür Hale Geliyor”

Açılışta konuşan Keyma Kadın Kooperatifi Başkanı Meryem Özdemir Ok, kooperatifin uzun yıllara dayanan bir emek sürecinin sonucu olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Bugün bizim için çok anlamlı bir gün. 2009 yılından bu yana bu yapının gastronomi merkezi olabileceğini konuşuyorduk. 2022’de Gastro İnovasyon Merkezi’ni hayata geçirdik ve burada Diyarbakır’ın kültürel gastronomisini yaşatmak için adımlar attık. Mart 2024’te Keyma Kadın Kooperatifini kurduk. ‘Keyma’ bizde ‘ev’ anlamına gelir. 7 kadınla başladığımız bu yolculuk bugün 100 kadının üretim yaptığı bir noktaya dönüştü.”

Ok, kırsal bölgelerdeki kadınlarla birlikte 5 ayda yaklaşık 90 ürün geliştirdiklerini belirterek, coğrafi işaretli ürünlerin korunmasına öncelik verdiklerini vurguladı. Ürünler arasında Çermik biberi, Lice domatesi ve Karacadağ pirincinin öne çıktığını ifade etti.

“Yöresel Ürünler Dünyaya Açılacak”

DTSO Başkanı Mehmet Kaya da konuşmasında coğrafi işaretli ürünlerin küresel pazardaki önemine dikkat çekti:

“Bugün yerel ve coğrafi işaretli ürünler, dünya genelinde yükselen bir değer. E-ticaret sayesinde artık Çermik biberi dünyanın herhangi bir noktasından sipariş edilebilir bir ürün haline geliyor. Şu ana kadar yapılan çalışmalar, potansiyelin çok küçük bir bölümünü oluşturuyor. Biz bu sürece destek vermeye devam edeceğiz.”

Açılış Töreni Hatıra Fotoğrafıyla Tamamlandı

Konuşmaların ardından kurdele kesimi yapıldı ve törene katılanlar hatıra fotoğrafı çektirdi. Satış noktasında kooperatif üyesi kadınların ürettiği pek çok yöresel ürün, hem yerel halkla hem de kenti ziyaret edenlerle buluşturulacak.

Keyma Kadın Kooperatifi, Diyarbakır’ın gastronomi mirasını yaşatmayı ve kadınların ekonomik hayata katılımını güçlendirmeyi amaçlıyor.