USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

Diyarbakır'da Silahlı Saldırının Perde Arkası

Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde 12 Kasım’da bir eve düzenlenen silahlı saldırıda 23 yaşındaki İsmet Barçin hayatını kaybetti, 10 yaşındaki bir çocuk ağır yaralandı. Saldırıdan sağ kurtulan Dilan Barçin, yaşadıklarını anlattı. Olayın, sosyal medyada yapılan bir paylaşım nedeniyle çıktığı iddia edilirken, soruşturma kapsamında 10 kişinin tutukluluğu sürüyor.

Diyarbakır'da Silahlı Saldırının Perde Arkası

Diyarbakır’ın merkez Kayapınar ilçesine bağlı kırsal Güleçoba Mahallesi’nde 12 Kasım’da yaşanan silahlı saldırının ayrıntıları gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Bir eve yönelik uzun namlulu silahlarla gerçekleştirilen saldırıda 23 yaşındaki İsmet Barçin yaşamını yitirirken, 10 yaşındaki J.B. ağır yaralandı. Saldırıdan sağ kurtulan Dilan Barçin, olay anında yaşananları anlattı.

İddiaya göre saldırının temelinde, sosyal medyada aile büyüğü olduğu belirtilen bir kişinin fotoğrafının paylaşılması yer aldı. Olayla ilgili başlatılan adli soruşturma devam ederken, saldırıya karıştıkları öne sürülen 10 kişinin tutukluluk halleri sürüyor.

Saldırıdan sağ kurtulan Dilan Barçin, İhlas Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, olay günü evde yalnızca kadınlar ve çocukların bulunduğunu söyledi. Evde iki görümcesi, kayınvalidesi ve eltisiyle birlikte toplam altı çocuğun olduğunu belirten Barçin, çocukların yaşlarının 3 ile 10 arasında değiştiğini ifade etti. O sırada erkeklerin evde olmadığını kaydeden Barçin, eşinin ve kayınbiraderinin bir önceki olay nedeniyle nezarette olduğunu, kayınbabasının ise sabah saatlerinde adliyeye gittiğini söyledi.

Barçin, saldırı anını şu sözlerle anlattı:
“Biz evde otururken karşı taraftan üç aracın çok hızlı şekilde geldiğini gördük. Burada bizden başka kimse olmadığı için hedefin biz olduğumuzu anladık. Araçlardan inen yaklaşık yedi kişi, ellerindeki uzun namlulu silahlarla doğrudan ateş açmaya başladı.”

Saldırı sırasında büyük görümcesinin bağırarak dışarı çıktığını ve vurulan kişinin adını söylediğini aktaran Barçin, “İçeri girdiğimde İsmet’in yaşamasının mümkün olmadığını gördüm. Kapıyı kapatıp dışarı çıktım. O sırada eltim, kucağında 10 yaşındaki kızımla bana doğru koşuyordu. Kızımın da vurulduğunu söyledi” dedi.

Yaralı kızını kucağına alarak yardım istemeye çalıştığını ifade eden Barçin, “Nefes alamıyordu, gözleri gidip geliyordu. Sağlık ekiplerinin gelmesini çaresizce bekledim. Kızım iki hafta yoğun bakımda kaldı. Bir böbreğini kaybetme riski var ve tedavisi sürüyor. Psikolojik olarak da çok kötü durumdalar. Çocuklar yalnız kalamıyor, okula gidemiyor” diye konuştu.

Tutuklu Harun Barçin’in avukatı Zeynep Sena Ayrancı ise saldırının bilinçli şekilde, evde erkeklerin bulunmadığı bir zamanda gerçekleştirildiğini söyledi. Ayrancı, “Olay günü yalnızca kadınlar ve çocuklar evdeydi. Buna rağmen pompalı ve uzun namlulu silahlarla saldırı düzenlendi. 23 yaşındaki İsmet Barçin başından vurularak hayatını kaybetti, 10 yaşındaki Jiyan omzundan yaralandı” dedi.

Olayın kamuoyuna “kız isteme” meselesi olarak yansıdığını ancak bunun gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Ayrancı, bir gün önce sosyal medyada yapılan bir paylaşımın taraflar arasında gerilimi artırdığını ileri sürdü. Ayrancı, “Aile büyüğü olarak nitelendirilen bir kişinin fotoğrafının paylaşılması karşı tarafı tahrik etti. Bunun ardından yaşanan darp olayları nedeniyle iki kişi gözaltına alındı. Ertesi gün ise bu silahlı saldırı gerçekleşti” ifadelerini kullandı.

Soruşturmanın çok yönlü şekilde sürdüğünü belirten Ayrancı, saldırıya karıştığı öne sürülen yedi kişinin tutuklu olduğunu, bir gün önceki kavga nedeniyle açılan kasten yaralama dosyası kapsamında da bazı isimlerin cezaevinde bulunduğunu söyledi. Olayın kan davasına dönüşmemesi için aşiret ileri gelenleri ve bazı siyasetçilerin devreye girdiğini aktaran Ayrancı, “Barış girişimleri var ancak cezai süreçten vazgeçilmiş değil. Yargılama devam ediyor” dedi.

Kayapınar’daki silahlı saldırıya ilişkin adli sürecin önümüzdeki günlerde netlik kazanması bekleniyor.

KAYNAK: İHA