USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

Otellere Yeni Düzenleme: Kolluk Kuvvetlerine Anlık Veri Paylaşımı Zorunlu Hale Geldi

TBMM’de kabul edilen yeni yasa ile otel ve konaklama tesisleri, genel kolluk birimleriyle anlık veri paylaşmakla yükümlü olacak. Sisteme bağlanmayan veya sahte kayıt tutan işletmelere ağır para cezaları ve ruhsat iptali yaptırımı geliyor.

Otellere Yeni Düzenleme: Kolluk Kuvvetlerine Anlık Veri Paylaşımı Zorunlu Hale Geldi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edilen yeni yasa ile otel, pansiyon ve benzeri tüm konaklama tesislerine yönelik önemli bir düzenleme hayata geçirildi. Yeni kanunla birlikte, tesislerin genel kolluk birimleriyle anlık veri paylaşımı zorunluluğu getirildi.

Vakıflar Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” kapsamında kabul edilen maddeler, hem güvenlik önlemlerini güçlendirmeyi hem de konaklama sektöründe şeffaflığı artırmayı hedefliyor.

Sisteme bağlanmayan işletmelere ağır yaptırımlar

Yeni düzenlemeye göre, bilgisayar terminallerini sisteme entegre etmeyen, anlık veri gönderimini sağlamayan ya da gerçeğe aykırı kayıt tutan işletmelere ciddi para cezaları uygulanacak. Aynı takvim yılı içinde ihlalin tekrarlanması halinde, işletmeye son kesilen para cezasının iki katı verilecek.

İhlalin dördüncü kez tespit edilmesi durumunda ise işletmenin ruhsatı tamamen iptal edilecek.

Aynı soyadı taşımayanlara yeni kural

Yasada yer alan dikkat çekici bir diğer maddeye göre, resmi olarak aynı soyadı taşımayan bireylerin aynı odada konaklamasına izin verilmeyecek. Bu tür konaklamalarda işletmeler, konukların kimlik bilgilerini eş zamanlı olarak kolluk kuvvetlerine bildirmek zorunda olacak. Kurala aykırı davranan tesisler, idari para cezası ile karşı karşıya kalacak.

Amaç: Güvenlik ve şeffaflık

Yetkililer, yeni düzenlemenin temel amacının kolluk denetimlerini güçlendirmek, kayıt dışı konaklamayı önlemek ve kamu güvenliğini artırmak olduğunu belirtti.

Yasanın, Resmî Gazete’de yayımlanmasının ardından kısa sürede yürürlüğe girmesi bekleniyor.